Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta pokazuje anketa sprovedena među Pančevcima o korupciji? - | K-013 Portal

Šta pokazuje anketa sprovedena među Pančevcima o korupciji?

anketa, korupcija, anketa o korupciji, pancevo, kareja

Organizacija civilnog društva Kareja sprovela je u poslednjoj nedelji marta anketu među građanima Pančeva, koja je trebalo da pokaže njihove stavove o problemu korupcije. Ciljna grupa ankete bile su žrtve korupcije, građanke i građani koji putuju autobusom.

Tačno 102 ispitanika je odgovorilo na tri postavljena pitanja o razmerama, štetnosti i posledicama korupcije, i o tome da li se državne institucije adekvatno bore protiv ove globalne društvene pošasti.

U anketi je prema polnoj strukturi gotovo izjednačen procenat učesnika – 50 žena i 52 muškarca.

Starosna struktura je obuhvatila sve kategorije stanovništva od 18 do 80 godina i to od 18 do 30 godina (31), od 30 do 50 godina (43) i od 50 do 80 godina (28):

Šta su pokazali rezultati ankete:

Na pitanje da li sada ima više korupcije ili je pre bilo više, dve trećine građana je odgovorilo da je sada ima više, tek deset posto da je pre bila izraženija, a oko trećine da je stanje isto ili ne zna da na ovo odgovori. U brojevima, za „sada” s eopredelilo 63 anketiranih, za „pre” 9, za „isto” 12, dok je da „ne zna” izjavilo njih 18.

U odgovoru na pitanje da li se država dobro bori protiv korupcije, iznad dve trećine je dalo negativan odgovor, dok svega desetak posto smatra da je ta borba ista ili adekvatna sada, a deset posto njih ne zna. Drugim rečima, potvrdno je odgovorilo 11 osoba, odrično 77, da je „isto kao i pre” smatra 2, a ne zna 12.

Treći upit, da li je korupcija uvek štetna, ili nekada može da bude i korisna, dve trećine ispitanika smatra da je štetna (65), manji broj, oko deset odsto, da može da bude i korisna (12), a gotovo četvrtina (25) je izjavila da ne zna odgovor na ovo pitanje.

I pored zanimljivog rezultata koje je ova ulična anketa ponudila za dalje razmatranje aktuelnih procesa usmerenih na antikorupcijsku borbu, ostaje alarmantno upozorenje da je od 400 kontaktiranih, 287 ispitanika odbilo da učestvuje u ovoj anketi kada su čuli da se radi o anktikorupcijskoj anketi.

U nadi da je preuzimanje daljih koraka u aktuelnom osvetljavanju problema vezanih za korupciju i kroz ovakav vid testiranja javnog mnjenja neophodan, organizatori iz Kareje su pozvali još jednom da im se pridruže građani koji su zainteresovani da na bilo koji način podrže borbu protiv političke korupcije (organizacije civilnog društva, građanski aktivisti, mediji i drugi).

Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Sprovođenje antikorupcijskih politika je jedini pravi put Srbije u Evropsku uniju”, koji će, uz pokroviteljstvo Evropske Unije, trajati od 2023. do 2026. godine kao deo programa „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji”. Ovaj program Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i sa međunarodnim partnerom, Fondacijom „Fridrih Ebert”.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.