Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stručni skup o lokalnim uslugama socijalne zaštite - | K-013 Portal

Stručni skup o lokalnim uslugama socijalne zaštite

Stručni skup „Eksterni monitoring i evaluacija lokalnih usluga socijalne zaštite u gradu Pančevu – iskustva i naučene lekcije“, na kom su prezentovani rezultati Programa monitoringa i evaluacije nad lokalnim pružaocima usluga socijalne zaštite u gradu Pančevu, održan je 9. marta u Gradskoj upravi.

Zakon o socijalnoj zaštiti RS od 2011. godine izričito definiše obavezu da je onaj ko ugovara i obezbeđuje usluge socijalne zaštite dužan da organizuje eksterni monitoring i evaluaciju kako bi korisnici imali što kvalitetnije usluge, ali i svi stručni radnici koji rade na pružanju usluga, stručnu podršku.

Grad Pančevo je 2015. godine prvi put sproveo Konkurs za izbor organizacije/ustanove za monitoring i evaluaciju lokalnih usluga socijalne zaštite, nakon čega je sveobuhvatnu analizu nivoa ostvarenosti standarda svake pojedinačne usluge u gradu Pančevu uradio Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu.

Ovo je jedinstveni primer u Srbiji, s obzirom na to da, od kada postoje usluge, na lokalnom nivou niko nije vršio stručni nadzor, niti monitoring, a još manje evaluaciju.

Članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Suzana Jovanović izjavila je da s obzirom da ovo ranije nije bila praksa i da su postojala lutanja kada su u pitanju lokalne usluge socijalne zaštite, u Gradu Pančevu su prošle godine prvi put definisali kroz konkurs koje sve usluge imamo, ko su pružaoci i zatražili ponuđača koji će da uradi taj posao.

Članica Veća rekla je da je Konkurs za izbor organizacije/ustanove za monitoring i evaluaciju lokalnih usluga socijalne zaštite za 2016. godinu u pripremi i da je Grad u mogućnosti da započne ciklus u kome će svaki pružalac usluga biti pod nadzorom na dve do tri godine.

Savetnica za socijalnu zaštitu iz Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu Tatijana Grnčarski izjavila je da je značaj ove konferencije u tome da prikažu svoja iskustva, da pokažu kako su radili pružaoci usluga na lokalu i da na neki način promovišu monitoring i evaluaciju za ostale lokalne sredine.

Organizatori skupa bili su Grad Pančevo i Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Novi Sad.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.