Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Suživot sa korupcijom ili nedostatak strategija i volje za borbu protiv nje? Šta je pokazalo Karejino istraživanje? - | K-013 Portal

Suživot sa korupcijom ili nedostatak strategija i volje za borbu protiv nje? Šta je pokazalo Karejino istraživanje?

kareja pancevo, istrazivanje, korupcija

Portal K-013 pratio je danas video konferenciju na kojoj su nakon polugodišnjeg istraživanja predstavljeni rezultati antikorupcijskog regionalnog projekta „Promovisanje saradnje između aktera civilnog društva u borbi protiv korupcije“, čiji je cilj jačanje lokalnih kapaciteta u podršci razvoju građanske svesti za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

U projektu je učestvovala organizacija Institut za istraživanje korupcije Kareja, zajedno sa Organizacijom za demokratiju, borbu protiv korupcije i dostojanstvo (ÇOHU) iz Prištine, dok je vodeći partner bila organizacija Albanski centar za ekonomska istraživanja (ACER) iz Tirane.

Prenosimo neke od rezultata istraživanja:

52% Ispitanika Smedereva smatra da političari sprovode korupciju.

image

Jedna konstatacija se odnosi na političku volju za borbu protiv korupcije u vladama dotičnih zemalja, iz čega primećujemo da se većina ispitanika u Albaniji i Srbiji slaže i potpuno slaže da nedostaje iskrena politička volja (72% u Albaniji). i 66% u Srbiji), ovi brojevi pokazuju nisko poverenje građana prema vlasti.

 image 1

Ispitanici su procenili činjenicu da su antikorupcijske strategije aktuelne vlasti efikasne, sa čime se značajan broj ispitanika ne slaže i potpuno ne slaže sa tvrdnjom (58% u Srbiji, 51% u Albaniji i 33% u Kosovo).

Istraživanje ja zasnovano na anketi sprovedenoj na uzorku po 450 ispitanika u gradovima Smederevo, Drač i Lipljan.

Projekat kofinansira Evropska Unija, podršku pruža Fond za Zapadni Balkan (WBF).



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

Big PA Ukus Fest 03 460x600 

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city