Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svaka druga banaćanka obolela od raka grlića materice umre - | K-013 Portal

Svaka druga banaćanka obolela od raka grlića materice umre

rak grlica materice, juzni banat

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara pod sloganom „Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti”.

Južnobanatski okrug se nalazi među regionima sa srednjom stopom i obolevanja i umiranja od raka grlića materice, po publikovanim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije. Evidenciju i statistiku vodi i Registar za rak Zavoda za javno zdravlje Pančeva, koji kaže da se rak grlića materice u 2021. godini na području okruga nalazio na petom mestu po obolevanju, i četvrtom mestu po umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji.

Svake godine na području južnog Banata u proseku 45 žena oboli i 20 umre od ove bolesti. Najviše obolelih od raka grlića materice u regionu je u dobi od 55. do 65. godine, dok se bolest pojavljuje već i među onima od 30. do 34. godine. Prema podacima zavoda, najviše umrlih žena je u uzrastu od 65. do 69. godine, ali se smrtni ishodi registruju i od 30. godine.

Ovakva statistika dolazi u 17. Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 23. do 29. januara pod sloganom „Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti”. Nedelja prevencije treba da pokrene žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i opasnostima, kao i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije. Osnovna poruka svim ženama jeste da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

Registar za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuje da je tokom 2020. godine registrovano 1.087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove bolesti. Najnovija procena Evropskog informacionog sistema za istu godinu kaže da se Srbiji sa stopom obolevanja od 26,3 na 100.000 stanovnika nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije.

Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice, kako bi se postigla eliminacija ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup – skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje obolelih žena kroz kontrolu simptoma, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.

Republika Srbija ubraja se u zemlje sveta u kojima je uvedena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), o trošku države, za populaciju dece oba pola. Pored organizovanog skrininga, koji podrazumeva pregled na svake tri godine po pozivu lekara za žene od 25. do 64. godine, svaka žena starija od 15 godina ima pravo na redovan ginekološki pregled.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.