Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sve je spremno za 35. Slaninijadu u Kačarevu - | K-013 Portal

Sve je spremno za 35. Slaninijadu u Kačarevu

slaninijada kacarevo

U Kačarevu kоd Pančeva, sve je spremno za 35. Slaninijadu. Мanifestacija počinje u četvrtak 3. marta i trajaće do 6 .marta. Očekuje se oko 450 izlagača iz čitave Srbije i veliki proj posetilaca.

Kačarevac Lazar Vuković već godinama učestvuje na Slaninijadi. Za njegove proizvode, pre svega slaninu, zainteresovani su kupci i van Kačareva i stalno se vraćaju. Sve pravi na tradicionalan način.

"То је pravo staro tradicionalno sušenje, vetar, mraz, promaja, nema komora. Morate imati i ljubavi i strpljenja da svaki proces odradite kako treba, ne treba žuriti ni proces salamurenja, dimljenja, sušenja na vetru. Treba slanini od dva do tri meseca minimum da ona bude onakva kakva treba naravno to zavisi i od vremenskih uslova", kaže Vuković za RTV.

Kako je rasla manifestacija mnogi Kačarevci su se opredelili za proizvodnju slanine i ostalih proizvoda. To je dobar način da popune budžet a za sebe kažu da prave najbolju slaninu.

U Kačarevu, od 365 dana, 250 dana duva Košava i to je jedino što je važno kod slanine da se osuši na vetru, malo dima onda vetar. I ta naša slanina Kačarevci kažu da pravimo najbollju na svetu pa dođite i uverite se. Tradicionalno slanina se koristila i kao lek", kaže za RTV Milan Ajder iz Turističkog kluba "Slaninijada".

Na ovogodišnjoj Slaninijadi učestvovaće više od 450 izlagača, najavljene su i niže cene proizvoda do 20 odsto. Uz pomoć grada Pančeva i turističke organizacije pripremljen je bogat prateći i muzički program.

"Centralni događaj na našoj manifestaciji jeste zapravo takmičenje u najboljoj domaćoj, industrijskoj i zanatskoj slanini. Zatim ćemo podeliti i diplome za najveću slaninu, najboju slaninu od mangulice, najbolju internacionalnu slaninu, najbolju EX-YU slaninu. Sva četiri dana imaćemo i muzički program i dosta takmičenja", kaže za RTV Branislava Bogdanović, pr "Slaninijade".

Organizatori očekuju da će Kačarevo tokom četiri dana, dok traje manifestacija, posetiti oko 100.000 ljudi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS