Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Trinaesta Noć muzeja u staroj Vajfertovoj pivari - | K-013 Portal

Trinaesta Noć muzeja u staroj Vajfertovoj pivari

U 13. Noći muzeja u Pančevu će zahvaljujući Udruženju građana “Muzej pivarstva Đorđe Vajfert” po prvi put biti otvoren jedan deo kompleksa stare Vajfertove pivare koji je decenijama bio daleko od očiju javnosti, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Osim u Pančevu, predstavljeni su i programi koji će biti organizovani u Idvoru i Padini.

Na konferenciji za novinare govorili su Vera Jaraković i Siniša Janković, u ime Udruženja građana “Muzej pivarstva Đorđe Vajfert” i Svetislav Zakić, direktor Doma kulture u Idvoru.

Vera Jaraković je najavila da će u Pančevu za Noć Muzeja 21. maja Kula pivare, odnosno objekat u kojima se nalaze stari proizvodni pogoni, biti otvoren prvi put za javnost.

Pripremamo izložbu pod nazivom “Misterija Vajfert” i pozivamo građane da dođu u subotu, 21. maja od 17 sati do 1 sat nakon ponoći, da pogledaju kulu stare pivare u koju je retko ko imao prilike da uđe poslednjih nekoliko decenija. Želimo da građani dožive pivaru noću i pripremili smo nekoliko iznenađenja za njih, rekla je Jaraković.

Posetioci će ući u autentični ambijent iz XVIII veka, koji će biti osvetljen bakljama gde ih očekuje nekoliko iznenađenja.

Siniša Janković iz Udruženja je napomenuo da bi najbolje bilo da građani dođu u vremenu od 21 sat do ponoći, kako bi zaista mogli pod okriljem noći da dožive kompletnu misteriju koju im pripremaju.

Ulaznice za to veče, kada ćemo po prvi put otvoriti vrata Kule, biće simbolične, 200 dinara za odrasle, 100 dinara za đake i besplatno za malu decu, rekao je Janković.

Svetislav Zakić, direktor Doma kulture u Idvoru naglasio je da Zavičajni kompleks Mihajlo Idvorski u tom mestu godinama tradicionalno neguje dobre odnose s Pančevcima. Tu je posebno istakao saradnju sa Regionalnim centrom za talente “Mihajlo Pupin” i Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

U Noći muzeja otvaramo svoja vrata već sedam godina, a ove godine po prvi put ćemo otvoriti galeriju. U Galeriji Doma kulture u Idvoru biće premijerno izložene slike učesnika Prve međunarodne likovne kolonije u Idvoru, koja je brojala 38 učesnika kako iz Srbije, tako i iz Rusije, Ukrajine i Slovačke, rekao je Zakić.

Na teritoriji opštine Kovačica, u Padini, u galeriji Doma kulture Mihal Babinka biće otvoreno tri izložbe, a u etno domu stalna postavka unutrašnjosti tradicionalne kuće u Padini s kraja 19. i početak 20.veka, sa dodatnim programom: radionica Stari kolači.

U Slovačkom etno muzeju Petraš u Padini biće organizovana izložba: Tradicionalno posuđe u slovačkoj kuhinji, kraj 19. i početak 20. veka. 

V.J.P. / Foto: Pančevo OnlinePratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.