Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Upis u srednje škole: Koliko je bodova potrebno za željenu školu? - | K-013 Portal

Upis u srednje škole: Koliko je bodova potrebno za željenu školu?Od početka drugog polugodišta učenici osmog razreda u osnovnim školama širom Srbije počeli su sa pripremama za polaganje male mature. Mala matura se sastoji od polaganja tri testa:

  • Test srpskog/maternjeg jezik
  • Test iz matematike
  • Kombinovani test

Svaki od testova maksimalno nosi po 10 bodova, dok 70 bodova maksimalno učenici mogu imati na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda. Polaganje male mature predstavlja zvanično završavanje osnovnog obrazovanja, a bodovi koji se dobiju nakon polaganja predstavljaju glavni kriterijum za upis u srednju školu. Kako bi upisali željenu srednju školu maturanti moraju položiti malu maturu, ali ako žele da upišu neku četvorogodišnju srednju školu – samo polaganje neće biti dovoljno.

Od ove školske godine upis u četvorogodišnje srednje škole pretpostavlja ispunjen jedan glavni uslov, a to je – minimalno 50 bodova nakon polaganja male mature. Učenici koji ne ispune ovaj uslov i ne skupe 50 bodova moćiće da upišu srednje škole u trajanju od tri godine. Naime, sadašnji osmaci su prvi koji kao uslov za upis u srednju školu u trajanju od četiri godine imaju određen broj bodova.

Tako maturanti sada moraju skupiti najmanje 50 bodova koje dobijaju na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu i na osnovu polaganja tri testa u sklopu male mature.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.