Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Upravni postupci bez suvišne dokumentacije i izvoda - | K-013 Portal

Upravni postupci bez suvišne dokumentacije i izvoda

Gradska uprava Pančevo obaveštava građanke i građane Pančeva da od srede, 8. juna počinju da se primenjuju članovi 9, 103. i 209. Zakona o opštem upravnom postupku (Službeni glasnik RS“ br. 18/2016), koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija koje vode organi i organizacije.

Cilj primene ovih članova Zakona je da se upravni postupak vodi bez odugovlačenja, uz smanjenje troškova za stranke u postupku, kao i da se broj dokumenata koje stranka treba da priloži uz zahtev za pokretanje upravnog postupka smanji.

Gradska uprava grada Pančeva i drugi organi i organizacije koji vode službene evidencije dužni su da po službenoj dužnosti obave uvid, pribavljaju i obrađuju podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje u postupku.

Ukoliko tu službenu evidenciju vodi neki drugi organ, onaj koji vodi postupak te podatke traži hitno, a organ koji vodi evidenciju je dužan da mu dostavi podatke u roku od 15 dana.

Podatake iz svih evidencija službenici mogu da pribave na više načina - elektronskim uvidom, fizičkim uvidom u evidenciju ili na upit.

Zakonom je navedeno da podatke razmenjuju zaposleni po službenoj dužnosti besplatno, a stranka ukoliko želi, može dati izjavu da će pribaviti sve ili pojedine podatke sama (i tada plaća taksu), ali tada i dalje ostaje obaveza organa da prikupi podatke koji nedostaju, navodi se u saopštenju Gradske uprave Pančevo.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.