Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vetroelektrana Banatsko Novo Selo imaće maksimalno 28 vetroturbina ukupne snage do 125MW - | K-013 Portal

Vetroelektrana Banatsko Novo Selo imaće maksimalno 28 vetroturbina ukupne snage do 125MW

vetroelektrana banatsko novo selo

JP Urbanizam iz Pančeva izradio je za potrebe Grada nacrt plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane BNS na području Banatskog Novog Sela.

Kako se navodi u planu razlog za izradu je inicijativa Vetroelektrana Banat-4 doo Beograd iz marta 2021., koja je pokrenuta radi planiranja infrastrukturnog kompleksa za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, piše eKapija.

- Predmet izrade planskog dokumenta je da se u zavisnosti od potencijala vetra planira izgradnja jedne ili više vetroelektrana - infrastrukturnog kompleksa vetroelektrane BNS sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva, a sve prema mogućnostima i uslovima priključenja na elektroenergetske sisteme - pojašnjeno je.

Okvirna površina obuhvata plana iznosi oko 1587 ha.

Postojeća namena površina na predmetnom lokalitetu nema urbanu, nego atarsku strukturu.

Sam lokalitet planiranog infrastrukturnog polja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora saobraćajno je dostupan preko mreže nekategorisanih-atarskih puteva koji se priključuju na postojeću trasu državnog puta I B reda broj 10 Beograd – Pančevo – Vršac – državna granica sa Rumunijom i dalje na mrežu saobraćajnica.

- Prema preliminarnim analizama, na predviđenom prostoru se planira izgradnja maksimalno 28 vetroturbina ukupne instalisane snage maksimalno 125MW koji će biti priključeni na prenosni elektroenergetski sistem, a sve prema uslovima JP Elektromreža Srbije. Pojedinačna snaga vetrogeneratora biće oko 8 MW (može biti i veće od 8 MW), a sve u zavisnosti od tehničko-tehnoloških zahteva i biće određena tehničkom dokumentacijom - navodi se u PDR i dodaje da u slučaju povećanja jedinične snage vetrogeneratora, broj turbina će biti manji od 28, odnosno, pri maksimalnom broju turbina od 28, pojedična snaga mora biti manja od 8 MW, da bi se ispoštovala ukupna maksimalna instalisane snaga 125MW ove vetroelektrane.

Najveća visina stubova vetroturbina vetrogeneratora, uključujući lopaticu turbine u gornjem položaju će biti maksimalno 250 m, a maksimalna dužina elise do 85m.

Raspoređeni vetrogeneratori povezivaće se na zajedničke sabirnice kablovskim energetskim vodovima, odakle se, preko energetskog transformatora, povezuju na prenosnu električnu mrežu.

Uzimajući u obzir prostorni obuhvat vetroparka i dominantan smer duvanja vetra (jugoistok-severozapad), kao i sva sigurnosna rastojanja, definisano je više zasebnih zona u kojima će biti raspoređeni vetrogeneratori.

Uz plan detaljne regulacije na javni uvid je izložen izveštaj o strateškoj proceni uticaja u narednih trideset dana.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.