Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vidljive informacije za nevidljivi vazduh - | K-013 Portal

Vidljive informacije za nevidljivi vazduh

cepta, vazduh, pancevo, zagadjenje

O projektu „Naše pravo na zdraviji vazduh“ koji je sada već ušao u svoju završnu fazu, a koji realizuje Centar za edukaciju i transparentnost – CETRA u Pančevu, pisali smo kada su započete projektne aktivnosti, što možete pročitati ovde.

Razlog donošenja Plana kvaliteta vazduha u Pančevu je utvrđen u članu 31. Zakona o zaštiti vazduha, koji uslovljava neophodnost donošenja pomenutog plana u zonama ili aglomeracijama u kojima je vazduh treće kategorije, odnosno kada zagađenje vazduha prevazilazi efekte mera koje se preduzimaju, odnosno kada je ugrožen kapacitet životne sredine.

U „zelenom zakonodavstvu“ Republike Srbije  prekretnica se dogodila 2009. godine, kada je Narodna skupština Republike Srbije usvojila Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu žaštitu u pitanjima životne sredine i time pristupila Konvenciji Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), popularno nazvanoj, Arhuskoj konvenciji, koja definiše niz prava pojedinaca i organizacija civilnog društva u vezi sa životnom sredinom, čime se Republika Srbija obavezala da zakonodavno obezbedi da državni organi, na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, doprinesu ostvarenju tih prava.

Arhuska konvencija obezbeđuje: 1. Pravo/pristup građana na informacije o životnoj sredini koje se nalaze u posedu državnih organa; 2. Pravo građana/javnosti da učestvuje u izradi planova, programa, politike i zakonodavstva koji mogu uticati na životnu sredinu; 3. Pravo građana na pravnu zaštitu u slučaju kada su prethodna dva prava povređena.

Osnovni korisnik Arhuske konvencije je „javnost“, odnosno građanin/ka kao pojedinac ili udružen u različite forme udruživanja. Arhuska konvencija precizno definiše termin „zainteresovana javnost“ s tim što se nevladine organizacije koje se bave pitanjima životne sredine, a prema nacionalnom zakonodavstvu ispunjavaju uslove za to, automatski smatraju zainteresovanom javnošću.

Važno je reći da odredbama člana 74. Ustava Republike Srbije je regulisano pravo na informacije o životnoj sredini.Pitanje informisanja javnosti i dostupnosti informacija u vezi sa životnom sredinom uređeno je i Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Zakon o zaštiti vazduha predviđa da osnovu za monitoring kvaliteta vazduha čini Uredba o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži, kao i niz drugih uredbi i pravilnika koji obavezuju lokalnu samoupravu da postupa u skladu sa svojom nadležnošću.

U decembru 2021. godine, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine. Navedeno je da javnost, zainteresovana javnost i zainteresovani organi i organizacije moraju biti obavešteni o izradi, izmeni ili dopuni plana ili programa, da imaju pravo na učešće u donošenju odluke, nadležnim organima mogu dostaviti komentare i pitanja u vezi mesta i trajanja javnog uvida, javne prezentacije ili javne rasprave. Propisano je da javni uvid traje najmanje 30 dana od objavljivanja javnog poziva, a organ nadležan za izradu plana (Sekretarijat za zaštitu životne sredine), se obavezuje da će organizovati najmanje jednu javnu prezentaciju i javnu raspravu  o nacrtu plana kvaliteta vazduha u sedištu jedinice grada Pančeva. Samim tim će se na ovaj način sprovoditi budući Javni uvidi u nacrt plana kvaliteta vazduha, čime se otvara prostor za učešće zainteresovane javnosti i organizacija.

Šta je projektno urađeno?

Centar za edukaciju i transparentnost – CETRA je putem javnog konkursa odabrao i  angažovao pet mladih istraživača i istraživačica, koji su prethodna dva meseca radili na pripremi Izveštaja o proceni uspešnosti Plana kvaliteta vazduha grada Pančeva za period 2015-2020, dajući pregled uočenih prepreka u realizaciji planskih aktivnosti i mera. Izabrani istraživački tim projekta se bavio analizom u kojoj meri su ispunjene planirane aktivnosti iz Plana kvaliteta vazduha.

Kroz analizu pripremnih koraka za proces izrade novog Plana, navodi se da je najpre trebalo izabrati izvođača posla, tačnije konsultanta u izradi plana kvaliteta vazduha za grad Pančevo putem javnih nabavki, što je grad javnim pozivom i uradio 10.08.2021. godine. Posao za izradu novog plana dobila je grupa ponuđača Dvoper ZZJZ Beograd i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, dok je podizvođač Zavod za javno zdravlje Pančevo, po Obaveštenju o dodeli ugovora 10.09.2021. godine.

Podaci iz analize kažu da je početna procenjena ukupna vrednost ugovora/partije za izradu Plana 2.916.666,66 dinara, dok je vrednost ugovora (bez PDV-a)  2.750.000,00 dinara. Rok za završetak ugovorenog posla je 270 dana. Plan kvaliteta vazduha izrađuje se za period od 5 godina, za celu teritoriju Pančeva.

Prethodni Plan kvaliteta vazduha je bio za period od 2015. do 2020. godine, dok je novi trebao da započne već u narednoj godini, što nije slučaj. Postoji prazan period od više od godinu dana kako grad Pančevo nema aktuelni dokument koji se bavi problemom kvaliteta vazduha, iako pripada zoni treće kategorije vazduha, koja ga obavezuje na to. Projektni tim je takođe razvio Metodologiju za praćenje procesa implementacije politika iz oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou.

Važno je istaći da je celokupni materijal sadržan u publikaciji „Naše pravo na zdraviji vazduh“, koja će biti prezentovana na završnom medijskom događaju projekta u „Sinhro habu“ (Generala Petra Aračića 8, Pančevo) 18. marta 2022. godine od 17:30h. Publikacija će biti dostupna i na sajtu https://www.cetra.org.rs/. 

Izradu ovog materijala je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva; izneti stavovi nužno ne odražavaju zvaničnu politiku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj projekat i kampanja za čistiji vazduh se realizuje u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži” koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (British Embassy Belgrade), a sprovodi Trag fondacija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.