Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZZJZ Pančevo: Za godinu dana primljeno 2000 doza HPV vakcina u Južnom Banatu - | K-013 Portal

ZZJZ Pančevo: Za godinu dana primljeno 2000 doza HPV vakcina u Južnom Banatu

zavod za javno zdravlje pancevo, hpv vakcina, pancevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo interesovanje za vakcinaciju HPV vakcinom je dobro. Pre godinu dana država je omogućila vakcina bude o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i na taj način dostupna svoj deci.

U Zavod za javno zdravlje unazad godinu dana iz instituta Batut distribuira se besplatno HPV vakcina. Ona se preporučuje deci uzrasta od 9 do 19 godina.

HPV vakcina gardasil štiti od devet različitih tipova virusa, među kojima su i dva tipa koja su uzročnici svih kancera grlića materice, oni koji izazivaju većinu slučajeva raka debelog creva i neki koji dovode do oboljenja genitalija, glave i vrata grlića materice. Studija koja je sprovedena u svetu sugeriše da je vakcina veoma delotvorna i da smanjuje broj slučajeva grlića materice za skoro 90 odsto.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.