Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Astronomija: Nebeski događaji u kojima ćemo uživati u februaru 2021. - | K-013 Portal
nebeski dogadjaji, astronomija

Astronomija: Nebeski događaji u kojima ćemo uživati u februaru 2021.Objavljen je spisak nebeskih pojava koje ćemo u februaru 2021. moći da vidimo sa Zemlje. Prvi nebeski događaj kojeg ćemo moći da uočimo „golim okom“ u ovom mescu biće drugog, a poslednji pretposlednjeg dana februara, prema kalendaru „Nacionalne geografije“.

2. februar – Asteroid 18 Melpomene u sazvežđu Rak u povoljnoj poziciji za posmatranje. U 23:44 će se nalaziti 57° iznad južnog horizonta sa magnitudom od 9,4. Potreban je amaterski teleskop za posmatranje.

4. februar – Mesec u poslednjoj četvrti.

11. februar – mlad Mesec.

18. februar – Konjunkcija Meseca i Marsa u sazvežđu Ovan. Udaljenost ova dva objekta na nebeskoj sferi će iznositi 3°41′. Mesec će biti 7 dana sa magnitudom -11,6. Marsu magnituda opada i sada je 0,8.

19. februar – Mesec u prvoj četvrti.

19. februar – Galaksija M81 u Velikom medvedu u povoljnoj poziciji za posmatranje. U 23:34 će se nalaziti 65° iznad severnog horizonta. Za posmatranje koristiti bolji dvogled ili mali astronomski teleskop. Ne zaboraviti i na galaksiju M82 koja se zajedno sa M81 može videti u istom vidnom polju teleskopa.

27. februar – Pun Mesec.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.