Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jesenja ravnodnevnica: Šta nam donosi 23. septembar? - | K-013 Portal
jesenja ravnodnevnica

Jesenja ravnodnevnica: Šta nam donosi 23. septembar?Iako jesen nastupa svake godine, uvek nas iznenade njene boje i svežina u vazduhu. Sve polako prelazi iz leta u narančasto-smeđe tonove, s mirisom zrelog voća, bundeva i pečenog kestena. Jesen donosi nove boje, novo doba i novu energiju.

Sve se ciklično menja, umire i ponovno se rađa. Ravnodnevnica je poseban događaj kada je energija posebno intenzivna i pruža podršku. Naši preci imali su sasvim drugačiji odnos prema kosmičkim događajima, zvezdama, planetama i suncu. Na ovaj dan odali bi počast višoj sili života koja je sve stvorila i koja se ogleda u svakom biću, događaju i prirodi.

Ravnodnevnica nije samo proces koji se događa u prirodi i svemiru, ona se događa i unutar svakog od nas. Svetlost i tama tada su u balansu, pa iskoristite ovu priliku da povratite ravnotežu i u sebi. Pre svakog takvog preokreta, postoji vreme za usporavanje kako bi se lakše centriralo i uskladilo sa novom energijom.

Iako smo možda tužni što svetlost polako prelazi u noć, tama je odlična prilika za odmor i pronicanje u sebe. Možemo je iskoristiti produktivno, kanališući energiju u projekte za koje smatramo da je potrebno da dovršimo.

Bez tame nema svetla. Jesen nas podseća da moramo dublje zaći u svoje „mračneˮ fioke, u kojima skrivamo svoje traume i emocionalne terete, koje moramo odbaciti ako želimo ponovo da doživimo svetlo. Drveće odbacuje svoje lišće i mi moramo da učinimo isto. Odbacite sve što ne vredi, što će otvoriti prostor za novo.

Jesen je odlično vreme za rad na sebi

Raditi na sebi i razvijati se težak je posao, jer morate da se suočite s najtamnijim delovima sebe koje biste radije zanemarili. Ali, nakon svake prevladane tame zasija novi zrak.

Kako je u podkastu Sensa rekao Matej Škufca:

„Postoji velika količina svetla u duhovnosti i neverovatno nepoštovanje tame i onoga što je mračno. Nema unutrašnje ravnoteže. Pogledajmo koja je ravnoteža između dana i noći. Noć je mračna, ali ako se prepustimo ovoj tami i otvorimo oči usred noći, videćemo zvezde na nebu, nećemo ih videti danju, videćemo sunce, oblake i plavo nebo danju, ali noć dolazi s njim.

Daleko od toga da je tama loša stvar. Pogledamo li u tamu, i tamo ćemo pronaći neku svetlu tačku. Ponekad imam osećaj da se ono što nazivamo svetlom hrani tamom i odatle crpi svoju energiju. Naše ideje dolaze iz mraka, sine nam u mraku, vidimo i tračak u mraku i tada poželimo nešto lepo, ali morali smo uzeti vremena i čekati u mrakuˮ.

Jesen nas lepo podseti da svaki trud urodi plodom. Ako smo čitavu godinu dobro sejali, plodove možemo da uberemo i tokom ovog godišnjeg doba. Svaka želja i namera je poput semena. Setite se koje ste želje i ciljeve postavili sebi početkom godine? Da li su se već ostvarili? Možda je sada vreme da to učinite.

Temperature su takođe prijatne za aktivnosti na otvorenom. Idite u šetnju i divite se prirodi koja se menja. Šta vam govori i čemu vas uči? Priuštite sebi promenu kakvu vam priroda nudi. Lišće koje je služilo svrsi lako otpada.

Osim enterijera, očistite i svoju okolinu. Baš kao i prolećno čišćenje, nakon završetka leta dobro je očistiti prostor i pripremiti ga za novu sezonu. Dodajte malo jesenjih detalja ili ukrasa (žir, kestenje, bundeva). Jedite sezonsku hranu: jabuke, grožđe, šljive, kruške, kesten…

Na ovaj poseban dan možete sebi priuštiti druženje uz vatru ili ga provesti sami negde u prirodi. Možete i zapisati na papir čega se želite da se rešite tokom ovog prelaznog perioda i baciti ga ili u vatru.

Povežite se s prirodom i prilagodite jesenjim vremenskim prilikama, razmislite koje „lišćeˮ mora otpasti s vas i pronađite potrebnu ravnotežu u sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.