Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Neobične čokoladne kombinacije – pun pogodak ili promašaj? - | K-013 Portal
candyuniverse cokolade

Neobične čokoladne kombinacije – pun pogodak ili promašaj?Da li ste od onih koji vole neobične kombinacije ukusa ili ste ipak više za klasiku? Bez obzira u kojoj ste grupi, hteli bismo da vam predstavimo neke neobične čokoladne kombinacije i pokažemo vam ovu poslasticu iz nekog drugačijeg ugla.

Čokolada je veoma inspirativna na razne načine. Ona ima moć da nas usreći, ona inspiriše da se od nje prave remek dela, fontane, skulpture i slično. Neke ljude inspiriše i na neobične kombinacije. Pojedine od njih su na nivou andegdota, a neke su čak imale pokušaj komercijalizacije.

Evo nekih od njih.

Začinjene čokolade koje su ručno pravljene

Da li biste probali čokoladu sa čilijem ili sa šarenim biberom?

Probajte što pre, jer ispostavilo se da je ovo možda neobična kombinacija, ali se prilično dobro uklapa i dosta je popularna.

candyuniverse cokolade

  Oni koji se profesionalno bave testiranjem ukusa znaju da se oni ne kombinuju nasumično, već se vrlo studiozno pristupa tome da se iz namirnica izvuku dominantni i manje dominantni ukusi. Zatim se oni porede i kombinuju tako da se slažu na najbolji mogući način. Kombinacija slatkog i ljutog zapravo se slaže odlično, jer aktivira receptore na prednjem delu jezika i tako stvara jedinstven doživljaj za čulo ukusa.

Pošto ovakve kombinacije nisu uobičajene, one se ne prave u velikim serijama, već su ekskluziva osmišljena samo za one prave pravcate sladokusce sa stilom.  Kod nas su po tom pitanju najbolje i neprevažiđene Candy universe ručno pravljene čokolade.

Pored ovih ljuto-slatkih ima i drugih kombinacija ukusa koja se jednostavno moraju polako degustirati da bi vam dale svoj maksimum. Obično od početne sumnje da li da ih probate, dođete do toga da neodoljivo želitejoš.

No, nisu sve neobične čokoladne kombinacije takve.

 Evo i jedne bizarne koju će probati samo najhrabriji.

Insekti preliveni čokoladom

Ako ste misili da su jedine životinje u slatkišima one u vidu gumenih medvedića, krokodila, delfina ili kiselih crva – da vam kažemo da neki smatraju da je to prevaziđeno. U svetu možete naći  poslasticu u vidu insekata prelivenih čokoladom. Ima raznih sorti: škorpioni , larve svilene bube , skakavci, crvi... Proteinska čokoladica – nema šta!

Ako nas pitate, mi ćemo se držati starih dobrih gumenih medvedića, a kad smo kod čokolade, radije smo za varijantu koja nema noge, krila i slično. Recimo suvo voće, orašasti plodovi, žitarice i slične varijacije prelivene čokoladom –crnom, belom ili mlečnom.

Zdrava čokolada

Čokolada je divna, ukusna, obožavana i kao sve ostalo što je takvo – važi za nezdravu. Upravo zbog tog stereotipa koji jeprati, kada čujete da je neka čokolada zdrava, verovatno ćete se zapanjiti.

Verovali ili ne, i to postoji i stvar je prilično jednostavna i nimalo neuobičajana.

Crna čokolada je opcija koja se smatra zdravom jer sadrži veliku količinu kakao delova – preko 70%. Kakao je deo biljke, a svi ste čuli da biljke mogu biti lekovite, zar ne?  U ovoj postoji mnoštvo antioksidanata ali i sastojaka koji su dobri, kako naučnici kažu, za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Naravno, da bi bila zdrava, ova čokolada ne treba da bude preliv za tablete protiv visokog pristiska, nego je potrebna samo njena umerena konzumacija – svega jedna ili dve kockice dnevno. A može i da preliva orašaste plodove pa da usput dobijete i dozu omega masnih kiselina.  Pored ovoga,  mogu se naći i čokolade sa lekovitim biljem, obogaćene vitaminima i slično.

Da se razumemo – ona nije lek i ne leči ( mada se čokoladi generalno pripisuju antidepresivna svojstva) , nego samo ne škodi zdravlju i ima korisna dejstva. Sve u svemu – možda je neobično da je čokolada zdrava, ali valja znati da postoji i ta opcija, zar ne ?!

Spojevi nespojivog

U trku za najneobičniju čokoladu mnogi su se uključili sa vrlo neobičnim kombinacijama kojima je cilj više bio napraviti spektakl nego nešto što je zaista jestivo.

O ukusima ne vredi raspravljati, ali o maštovitosti možemo.

Evo nekih:

  • Čokolada sa punjenjem od slatkog krompira i vodke
  • Čokolada sa komadićima sira i čipsom od crnog luka
  • Pizza u beloj čokoladi

Da li su ovo promašaji ili dobre ideje – presudite sami. Ako vam se dopadne možda krenete i sami da eksperimentištete sa našim tradicionalnim jelima: sarma u čokoladi, pečenje preliveno čokoladom, čokoladni ćevapi...

Ili možda ipak ne?

Čokolada koja menja boju

Ne, ne mislimo na onu koja je oksidirala, istekao joj rok pa je dobila čudne bele fleke, a ni na onu koja je obojena nekom jestivom farbom. Mislimo na onu koja menja boju tako što se na svetlu preliva u dugine boje.

Naučnici su napravlili specifičnu modlu koja ostavlja površinski otisak u strukturi čokolade i daje efekat boje koje se preliva.

A tu kreativnosti i inovacijama nije kraj.

Čokolada koja svetli u mraku

Osmišljena za noć veštica, u svetu je postala popularna i čokolada koja svetli u mraku. U pitanju su poznate čokoladice, kao što su Twix, Snickers i M&M bombone.  I pre nego što pomislite da su garantovano radioaktivne i zabrinite se za to koliko se dece potrovalo do sada, da vam kažemo da možete da odahnete.

Nije čokolada ta koja svetli nego papir u koji je umotana.

Ako baš želite da vam čokolada svetli,  a da pritom i preživite njenu konzumaciju, možete se odlučiti za neke Candy universe dražeje od bele čokolade i poslužiti ih pod takozvanim „crnim svetlom“ odnosno ultraljubičastom lampom.

Za kraj, da pomenemo i onu koju najviše košta, a koja apsolutno zaslužuje da se nađe na listi neobičnih čokoladnih kombinacija.

Najskuplja čokolada od tartufa

Knipschildt's La Madeline au Truffe je najskuplja čokolada na svetu i cena joj je 250$. Suštinski, to je više čokoladna bombona ili pralina, nego čokolada. Mada, ako zavirimo u sastav, to je zapravo specijalna retka pečurka ( francuski tartuf) , prelivena kremom od crne čokolade, ulja od tartufa, šećera  i vanile i na kraju uvaljana u kako prah.

candyuniverse cokolade

Vredi li te pare?

Ne znamo. Ima i povoljnijih načina da se čovek zasladi, a deluju i ukusnije.

Ovo su samo neke od čokoladnih kombinacija koje su neobične i neke od njih nama nisu ni dostupne.

Da li su pun pogodak ili promašaj?  Diskutabilno je.

Ono šta nam jeste dostupno  i nediskutabilno je pun pogodak  - to su Candy universe bombone koje možete naručiti na Candy universe sajtu ili kupiti na štandovima u u nekim tržnim centrima po većim gradovima.

Ne treba vam smelost i hrabrost da ih probate. 

Ne svetle, nisu radioaktivne, ni bizarne, ali ima sjajnih  kombinacija čokoladnih ukusa koje su dovoljno drugačije da odskoče od obične čokolade. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.