Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otkrivene najdublje tačke svetskih okeana - | K-013 Portal
najdublje tacke okeana, dubina okeana

Otkrivene najdublje tačke svetskih okeanaSvetski naučnici tvrde da su napravili najpreciznije informacije o najdubljim tačkama svakog od pet najvećih okeana.

Istraživački tim mapirao je ključne lokacije na kojima se morsko dno spušta u Tihi, Atlantski, Indijski, Arktički i Južni okean, prenosi Bi-Bi-Si.

Rigorozne tehnike merenja koje je primenio tim Pet dubina potvrdile su da je Java pobedila, dok je najniži deo u rovu - na dubini od 7.187 metara - zapravo je 387 kilometara od mesta na kojem su prethodni podaci sugerisali da bi mogla biti najdublja tačka.

Isto tako, u Južnom okeanu sada postoji novo mesto koje može da se smatra najdubljom tačkom tog regiona, a koje se nalazi na 7.432 metara dubine.

Takođe, navodi se, postoji mesto u istom rovu, samo na severu, koje je još dublje Meteor Deep na 8.265 metara, ali je tehnički u Atlantskom okeanu.

"Tokom 10 meseci, dok smo obilazili ovih pet lokacija, mapirali smo područje veličine kontinentalne Francuske. Ali unutar toga bilo je područje veličine Finske koje je bilo potpuno novo, a morsko dno nikada ranije nije bilo viđeno", objasnila je članica tima Heder Stjuart iz Britanskog geološkog zavoda.

Najdublje mesto na Atlantiku je u Portoriko rovu, mestu zvanom Braunson Dip na 8.378 metara.

Sve ove informacije se predaju Projektu Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030, čiji je cilj da do kraja decenije sastavi, iz raznih izvora podataka, dubinsku mapu celog okeana.

Ove mape su od suštinskog značaja za navigaciju, naravno, i za polaganje podvodnih kablova i cevovoda, ali i za upravljanje ribarstvom i konzervaciju, jer se oko podvodnih planina okupljaju divlje životinje.

Dodaje se da morsko dno utiče na ponašanje okeanskih struja i vertikalno mešanje vode, a sve ove informacije su potrebne za poboljšanje modela koji prognoziraju buduće klimatske promene - jer okeani igraju ključnu ulogu u kretanju toplote širom planete.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.