Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Insajder: Ministarstvo za brigu o porodici dalo 630.000 evra nepoznatim udruženjima - | K-013 Portal

Insajder: Ministarstvo za brigu o porodici dalo 630.000 evra nepoznatim udruženjima

ministarstvo za brigu o porodici, udruzenja, projekti, 630.000 evra

Devet organizacija i udruženja kojima je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju odobrilo 630.000 evra osnovano je neposredno pre raspisivanja konkursa i to preregistracijom već postojećih udruženja koja godinama pre toga nisu ni bila aktivna, piše portal Insajder.

Ministarstvo dodeljuje ta sredstva za projekte za poboljšanje socijalnog položaja žena i sprečavanje porodičnog nasilja.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, sva udruženja su prilikom preregistracije sedišta prebacila u Beograd, promenila zastupnike i oblast delovanja.

„Kako bi ispunili uslove konkursa u svojim statutima kao ciljeve sada navode socijalnu sigurnost žena i prevenciju nasilja, a do tada su se bavili zaštitom Roma, radnika, osoba sa invaliditetom, promocijom sporta i kulture“, piše taj portal.

Na pitanje Insajdera koje reference imaju udruženja koja su dobila najviše novca, iz Ministarstva za brigu o porodici naveli su da svi mogu da se prijave, a da su kriterijumi striktni.

„Kriterijumi su striktni i izuzetno jasno definisani i ne postoji mogućnost da bilo ko, ko nema odgovarajuće kapacitete, znanje i iskustvo iz navedenih oblasti, može da dođe do sredstava opredeljenih za tu namenu“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Iz Insajdera su istakli da nijedna od organizacija koja je dobila sredstva na konkursu tog ministarstva nema sajt, niti se mogu naći informacije o organizovanju događaja ili sprovođenju projekata u vezi sa zaštitom žena.

„Čak četiri organizacije koje su nastale neposredno pre raspisivanja konkursa izmenom statuta i rukovodstva nekih drugih udruženja, sada su registrovane na istoj adresi – Terazije 23/207.

Na prijavljenoj adresi, u zgradi u kojoj se nalazi i Privredna komore Srbije, navode da nikada nisu čuli za te organizacije, niti primili poštu na njihovo ime“, piše Insajder.

Udruženjima koja imaju zvanične internet prezentacije i koje se godinama bave pitanjima položaja žena opredeljeno je ukupno oko 150.000 evra.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.