Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NIN: Nezakonito uništen video i audio-materijal sastanka na kojem je bio Branko Stefanović - | K-013 Portal

NIN: Nezakonito uništen video i audio-materijal sastanka na kojem je bio Branko Stefanović

branko stefanovic, nebojsa stefanovic, dijana hrkalovic

U krivičnoj prijavi kojom se terete nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i nekadašnji načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode (SSIM) Dejan Milenković navodi se da je na „nezakonit način uništen video i audio-materijal sastanka“, direktora Srbijašuma Igora Braunovića, koji je bio pod sudski odobrenim merama i Branka Stefanovića, oca Nebojše Stefanovića, tadašnjeg ministra policije.

Ovo piše u novom broju nedeljnika NIN, koji podseća i na slučaj poznat kao „ubistvo na šinama“.

„Hrkalović je uhapšena 15. oktobra 2021. nakon što ju je drugoosumnjičeni Milenković spomenuo na ponovnom saslušanju. U krivičnoj prijavi koja je tada podneta stavljeno joj je na teret da je od 13. februara 2017, pa do kraja 2018, uticala na Milenkovića da ne dostavi tužiocu veštačenja telefona Veljka Belivuka koje je radila služba SSIM-a u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića (ubijen januara 2017)“, podseća nedeljnik.

U prijavi se navodi da je „izveštaj zajedno sa prikupljenim materijalom iz telefona Veljka Belivuka, postupajućem tužiocu i sudiji za prethodni postupak dostavljen tek 27. marta 2018, odnosno dan pred glavni pretres koji je održan 28. marta 2018, kako bi tužioca zbog obimnosti materijala doveli u situaciju da ne bude u mogućnosti da se upozna sa dostavljenim izveštajem i prikupljenim materijalom, čime je onemogućeno efikasno vodjenje krivičnog postupka“.

Nedeljnik navodi i da je Belivuk, u slučaju ubistva Miloševića, pravosnažno oslobodjen nakon što su sudski veštaci promenili sopstveni nalaz o pronadjenim DNK tragovima, što nema veze sa Belivukovim telefonom.

„Dejan Milenković je tada osumnjičen i da je svom podredjenom D. S, pripadniku SSIM, u drugoj polovini 2018. dao nalog da uništi celokupan audio-video materijal sačinjen u lokalu ‘Maksim’ u Beogradu kada su se sastali direktor JP Srbijašume Igor Braunović, protiv koga je sud odobrio mere tajnog nadzora, i Branko Stefanović. Oni su se, kako piše u prijavi, ‘dogovarali o kupovini zemljišta’, a policajac D. S. je po naredbi Milenkovića uništio audio-video zapis“, naveo je NIN.

Kako nedeljnik ukazuje, „zanimljivo je da ova činjenica iz istrage nije korišćena u obračunu sa ministrom Stefanovićem preko režimskih medija“ i dodaje da je „Braunović, prema pisanju brojnih medija, zet predsednika Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića“.

Dijana Hrkalović, koja je formalno bila službeno neovlašćena za istrage SSIM-a, osumnjičena je za trgovinu uticajem i odredjen joj je pritvor.

Milenković, koji je formalno bio službeno ovlašćen kao šef SSIM-a, tereti se za zloupotrebu službenog položaja i brani se sa slobode, navodi NIN.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.