Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šabić i Cvijić: Ispovest Dijane Hrkalović direktan pokušaj ucene - | K-013 Portal

Šabić i Cvijić: Ispovest Dijane Hrkalović direktan pokušaj ucene

rodoljub sabic, cvijic, vreme, dijana hrkalovic, intervju

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da intervju koji je bivša državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović dala provladinom tabloidu „Objektiv“, u kontekstu sudskog postupka koji je u toku, predstavlja direktan pokušaj ucene, „poput onog u TV šou s vlasnikom Jovanjice“.

„U pitanju je direktan pokušaj da se optužnica potkopa, učini smešnom i neverodostojnom. To ne vidim da bi igde u svetu bilo moguće, posebno ne u kontekstu da je branilac visoki funkcioner vladajuće stranke, ali kod nas je nažalost sve moguće“, rekao je Šabić za TV N1.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da intervju Hrkalovićeve „ne izlazi iz propagandne matrice koju vidimo u režimskim medijima“ i koju ponavlja i predsednik – da svi mogu da budu krivi i odgovorni osim njega.

„Odgovornost se prebacuje s jednog na drugog. Hrkalović je prošla proces pokajanja, promenila je advokata… Nekada je bilo ‘kadija ti sudi, kadija te tuži’, a sada je ‘kadija ti sudi, kadija te tuži, kadija te brani'“, rekao je Cvijić za Novi dan N1, ukazujući da je Vladimir Djukanović bio u parlamentarnom odboru za pravosuđe i da je odlučivao o sudbini tužilaca i sudija.

On je istakao da je tabloid „Objektiv“ za koji je Hrkalović dala intervju bio jedan od tabloida koji su je napadali i da je učestvovao u kampanji protiv nje, a da su sada u njemu izbegnuta neka ključna pitanja.

„U intervjuu s Hrkalović, na primer, ne otvaraju se pitanja o njenim kontaktima s glavnim koordinatorom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem koji je komunicirao sa Belivukom“, rekao je Cvijić.

Hrkalović je, kako je dodao, mogla da bude upitana odakle pripadnici „Janjičara“ na inauguraciji Alekandra Vučića 2017. godine, ali i ko je glavni šef?

Cvijić je kazao da se u razgovorima žandarma Vučkovića i Belivuka spominje „glavni šef“, pored toga što se spominju Veljko Belivuk i Dijana Hrkalović. On ističe da je Vučić tada, po funkciji bio predsednik stranke i premijer, ali i Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i šef kancearije za koordinaciju službi bezbednosti.

Vučić je, kako dodaje, imao po tim funkcijama nadležnsot u MUP-u.

„Dijana Hrkalović je rekla da je Vučić izmislio Stefanovića, to je tačno, ali i izmislio je i nju“, rekao je Cvijić i dodao da je Hrkalović pokušala da se predstavi kao profesionalac u službama bezbednosti, a da su prethodno protiv nje podnete prijave zbog nasilja jer je nanela teške telesne povrede jednom aktivisti.

„Kako je prošla bezbednosne provere, ako su prijave podnete, a ti policijaci koji su ih podneli nisu više u policiji“, pita Cvijić.

Rodoljub Šabić kaže da mu je bilo neprijatno da gleda intervju sa Hrkalović „zbog neverovatno servilnog tona“ i da je mnogo zemalja s nedemokratskim liderima, ali da nigde nije video da iko na tako servilan način govori o svom lideru i članovima porodice.

„Toga nema ni kod Orbana ni Putina. To je ilustracija stanja u društvu. Mi smo postali zemlja u kojoj je relevantna jedna ličnost i ona odlučuje o svemu“, rekao je Šabić.

Dodaje da je njegova druga neprijatna impresija da je intervju ilustracija očajnog stanja našeg pravosudja, da je u tablodima intervju s osobom koja je predmet postupka.

Naveo je da je Dijana Hrkalović za sada procesuirana za „benigno delo“ – trgovina uticajem i da za druge stvari nije optužena.

Šabić je ukazao i na to da je dve godine prošlo od vesti da je prisluškivan predsednik, kao i da je ta vest kasnije došla u kontekst pripeme državnog udara.

Podsetio je da je u martu prošle godine, ministar unutrašnjih poslova rekao da je Tužilaštvu predat kompletan dosije o ovom slučaju.

„Šta se dešava s tim?“, zapitao je Šabić i istakao da je što se intervjua tiče, u pitanju „još jedna režirana sekvenca“.

Novinar Cvijić je istakao i da je Hrkalovićevoj skinuta nanogica od kada joj je Djukanović advokat i da je odmah „dobila i tabloidno brisanje negativnih stvari“.

On navodi da je u prisluškivanju glavno pitanje to da je nemoguće prisluškivanje bez BIA, a da niko ne spominje BIA u ovom slučaju.

Čak i Hrkalović, kako dodaje, kaže kontraobaveštajna zaštita MUP-a.

„Ne, nego kontraobaveštajna zaštita BIA“, rekao je Cvijić i istakao da je šef odeljenja za konrtraobaveštajnu zaštitu Goran Colić bio izabran u upravi Partizana kada su „Janičari“ preuzeli tribinu.

„To je posebna priča i to bi mogli da je pitaju“, navodi Cvijić.

Prema njegovim rečima, najbitnija stvar u slučaju prisluškivanje je s kim se predsednik čuo.

„Ovo nije njegov prvi istup, pa reguju organi“, rekao je novinar NIN-a i podsetio na 2019. godinu, kada je, kako kaže, Vučić „mahao papirima na Pinku“ i zaboravio da s njih skine oznaku tajnosti.

„U NIN-u smo objavljivali da se čuo s problematičnim ljudima koji su bili pod istragama BIA ili MUP-a, bilo zbog organizovanog kriminala ili nečeg drugog. Ima onaj Majdak što je svojevrsni mogul medijski SNS oko Valjeva, protiv kog se vodi postupak pred Specijalnim sudom. Tu su i Stanko Subotić Cane, pa Slobodan Tešić, trgovac oružjem, koji je i danas na crvenoj listi SAD. Tu su i neki njegovi saradnici – Goran Vesić, Vučić se čuo s njim kad je bio pod istragom zbog malverzacija u klubu Crvena zvezda, a zanimljivo je da istraga tu još nije završena. I s Vladimirom Djukanovićem se čuo dok je bio pod istragom kao neko kod kog su se skupljali desničari povodom Parade ponosa“, istakao je Cvijić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.