Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website TS: Nelogični i manjkavi izveštaji o troškovima izborne kampanje, SNS potrošila više od milijarde - | K-013 Portal

TS: Nelogični i manjkavi izveštaji o troškovima izborne kampanje, SNS potrošila više od milijarde

transparentnost srbija, izvestaji politickih stranaka, izborna kampanja

U kampanji za predsedničke i parlamentarne izbore 3. aprila potrošeno je više od dve milijarde dinara, od čega su lista Srpske napredne stranke (SNS) i njen kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić potrošili približno polovinu, a do sada podneti finansijski izveštaji ukazuju na brojne nelogičnosti i manjkavosti, saopštila je danas Transparentnost Srbija (TS).

Uz podatak da tek 6,5 odsto ukupnih troškova kampanje potiče od priloga pojedinaca i firmi, TS je navela da je Socijalistička partija Srbije (SPS), koja nije imala predsedničkog kandidata, potrošila u kampanji 236 miliona dinara, lista Ujedinjeni za pobedu Srbije 164,5 miliona za parlamentarne i predsedničke izbore a koalicija NADA 109 miliona.

Koalicija Moramo, Zavetnici, Dveri i Srpska radikalna stranka (SRS) potrošili su u kampanji izmedju 72 i 93 miliona dinara a po navodima TS, ni 11 dana po isteku zakonskog roka šest izbornih lista, medju kojima i liste Stranke pravde i pomirenja i koalicije Albanaca doline, koje su ušle u parlament, nisu objavile finansijske izveštaje.

„Za predsedničke izbore, gde je rok istekao pre više od dva meseca, izveštaj nije podnet za kampanju Mišu Vacića. Stranka pravde i pomirenja, Romska partija i Ruski manjinski savez, kao i kandidat Miša Vacić, nisu podneli ni preliminarne finansijske izveštaje, a još nije objavljeno da li je Agencija za sprečavanje korupcije protiv njih pokrenula postupke“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da su „mnogi“ od analiziranih finansijskih izveštaja „nepotpuni i pogrešno popunjeni, tako da bez dodatnih informacija nije moguće verifikovati tačnost unetih podataka“.

„U pojedinim izveštajima se ne navode precizne informacije o broju zakupljenih bilbord mesta, sajtovima na kojima je vršeno oglašavanje tokom kampanje i da li je plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama. Takodje, mnogi troškovi su navedeni, bez objašnjenja, u rubrici ‘ostalo’, umesto da budu prikazani u okviru grupe na koju se odnose“, saopštila je TS.

Upozorili su i da su preliminarni izveštaji objavljeni „tek u doba izborne tišine“ kao i da je u njima prikazano „tek 16 odsto ukupnih troškova kampanje“.

„Kao znatno bolje rešenje, predlažemo uvodjenje sistema ‘transparentnih računa’, koji bi obezbedio javnost tih informacija na dnevnom nivou, a koji se uspešno primenjuje u Češkoj“, naveli su iz Transparentnosti Srbija.

Dodaje se da su na sajtu TS postavljene pojedinačne analize svih do sada objavljenih finansijskih izveštaja, sa preporukama Agenciji za sprečavanje korupcije na koja pitanja bi posebno trebalo da obrati pažnju u sprovodjenju kontrole.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.