Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Odgovor odbornice Zeleno-levog fronta Tamare Maksić na pitanje u vezi nekontrolisanog paljenja kablova - | K-013 Portal

Odgovor odbornice Zeleno-levog fronta Tamare Maksić na pitanje u vezi nekontrolisanog paljenja kablova

pitajte odbornike, k-013, pancevo, zeleno-levi front pancevo, tamara maksic

Čitalac K-013 portala M.S. postavio je pitanje putem rubrike  "Pitajte odbornike" odbornicama Zeleno-levog fronta: "Da li je moguće i na koji način rešiti hronični problem u Pančevu a to je paljenje kablova od strane pripadnika romske nacionalnosti, usled čega se guši ceo grad....? Da li ćete podneti neku inicijativu za rešavanje ovog problema?"

Odgovor odbornice Zeleno-levi front Tamare Maksić: 

"Problem koji je naveden je jedan od onih problema za koje postoji dugogodišnji trend institucionalnog ignorisanja u Srbiji. Građani koji su prijavljivali ovaj problem, znaju da je on nadležnosti komunalne policije, ali su verovatno bili i suočeni sa "praksom" neadekvatnog postupanja. Ne sporeći da ustaljene loše prakse i kompleksni problemi kao što je paljenje kablova da bi se izdvojio bakar, zahtevaju sistemska rešenja i uključivanje različitih institucija, Zeleno-levi front ističe da su upravo posledice nereagovanja institucija dalekosežno štetne po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

U Pančevu je dugi niz godina prisutan problem zagađenja vazduha, a paljenje kablova je jedan segment tog problema. Nažalost, neformalni sakupljači bakra u tome vide svoju egzistenciju iako su oni sami najizloženiji toksičnim materijama i iako je ekonomska isplativost ovako dobijenog bakra niža od reciklažnog. S tim u vezi, jedna od inicijativa jeste i zabrana otkupa paljenog bakra, ali u kombinaciji sa nabavkom mašina za guljenje kablova, ona bi mogla doneti dugoročan rezultat kojim ni neformalni sakupljači bakra ne bi bili oštećeni i mogli bi da osiguraju određene prihode od posla kojim se bave.

Ove inicijative su pokrenute u Beogradu i mogu se uz zalaganje lokalnih vlasti primeniti i u Pančevu postavljanjem mašine za guljenje kablova u naseljima sa dominantno romskom populacijom.

Odgovorna vlast se suočava i rešava i one probleme koji predstavljaju nasleđe loših praksi i koji se mogu loše odraziti na rejting. Imajući u vidu da je broj prerano umrlih od posledica aerozagađenja u porastu i opterećenost zdravstvenog sistema, te sve manje pulmologa, ovo je jedan od urgentnijih problema i Zeleno-levi front bi obezbedio prenosive mašine za guljenje kablova kao uvod u strateški pristup ovom problemu (da smo u poziciji, što nas ne sprečava da predložimo vlastima), koji ćemo smatrati rešenim tek kada se na nacionalnom nivou ponudi održiva zakonska regulativa za legalizaciju ovih tokova otkupa bakra, uz optimalan broj postrojenja za reciklažu kablova i pre svega nivo svesti koji nam garantuje da je ovaj problem deo ružne prošlosti, a upravo je to posao svih nas. Srpska napredna stranka ne pokazuje volju da reši tehničke, a kamoli adaptivne probleme i da se suprotstavi dubinskim izazovima našeg društva. Zeleno-levi front će imati drugačiji pristup, jer će rešavati i uzrok i lečiti posledice."

--------

Ukoliko Vi želite da postavite pitanje odbornicima Skupštine grada Pančeva, to možete učiniti putem rubrike "Pitajte odbornike" . Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.