Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aleksić: Država korumpirana od vrha do dna, a jedini koji to ne vidi je direktor Agencije za sprečavanje korupcije - | K-013 Portal

Aleksić: Država korumpirana od vrha do dna, a jedini koji to ne vidi je direktor Agencije za sprečavanje korupcije

miroslav aleksic, narodna stranka

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da svi građani vide da korupcija u Srbiji „vlada od vrha do dna državne strukture“, a da to jedino ne vidi direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić, koji bi trebalo da predvodi borbu protiv korupcije, ali Agencija ne radi svoj posao nepristrasno i profesionalno.

„Gospodine Sikimiću, vi kao da ne vidite šta se oko vas događa. Na delu je strahovita monopolizacija privrede kojom grupa monopolista ostvaruje ogromne profite, o javnim preduzećima da ne govorimo. Da li ste se bavili javnim nabavkama u EPS-u“, rekao je Aleksić Sikimiću na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budzet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Aleksić je istakao da korupcija, prema procenama finansijskih stručnjaka, „pojede“ između 1,5 odsto i dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke istakao je da nema ništa protiv toga što mu je kontrolisano poslovanje i imovina između 2010. godine i 2020. godine, i upitao Sikimića da li su i nekom državnom funkcioneru provereni imovina i poslovanje.

„Možda sam kontrolisan jer sam izjavio da ste bili na imanju ’Jovanjica’, a bili ste. Možda je slučajnost, a možda i nije, ali je kontrola došla posle te izjave. Vi ste direktor Agencije i kada ste na poslu i kada ste van posla i trebalo bi da dajete primer i na poslu i van posla“, rekao je Aleksić Sikimiću.

Aleksić je naveo da svo delovanje Agencije „nije ni blizu pozitivnog“.

„To ne kažem ja, nego međunarodne institucije, po kojima je Srbija na 96 mestu u svetu po indeksu percepcije korupcije, što je najniže mesto od 2012. godine“, rekao je Aleksić.

„Organizacija Greko vam je dala preporuke za uvođenje sistema za sprečavanje korupcije izvršnih organa vlasti, i pobrojani su predsednik države, ministri, državni sekretari, policajci…“,dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Srbiji „više nego potrebna takva agencija“, i dodao da nije bitno koliko košta, jer za to ne sme štedeti, nego davati novac, ali mora biti i rezultata, ali rezultata nema.

„Gde god pogledate u Srbiji, tema su korupcija i kombinacije, a niko ni za jedan slučaj nije odgovarao. Vi niste sud ni tužilaštvo, ali morate da upoznate javnost o onome što se događa. Suština je da otkrijete korupciju i upozorite druge nadležne organe, a ne da se vaše delovanje svede na to da li je funkcioner prijavio prihode ’u dan’, jer ako nije, onda je to 'strašan prekršaj', pa se vi sa njim dopisujete i time se bavi cela Agencija“, zaključio je Aleksić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.