Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Andjelković (Narodna stranka): Za probleme s poplavama, u poslednjih deset godina, odgovorna vlast - | K-013 Portal

Andjelković (Narodna stranka): Za probleme s poplavama, u poslednjih deset godina, odgovorna vlast

aleksandar andjelkovic, narodna stranka, poplave

Predsednika Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković ocenio je da je sa probleme sa poplavama, poput današnjih u Sjenici, odgovorna aktuelna vlast.

On je u saopštenju naveo da je Srbija sedamdesetih godina prošlog veka imala uređene bujične vodotokove, te da se „integralno uređenje sliva podrazumevalo“, da su građeni objekti za sprečavanje poplava i erozije, a vršena masovna pošumljavanja u slivovima.

Kazao je da je u zadnjih 10 godina aktuelna vlast „sve uništila“ i ukazao da „nisu napravili“ nove regulacije i akumulacije i da nije bilo pošumljavanja.

Prema njegovim rečima, regulacije reka zarastaju u korov, zasute su nanosom i nemaju tretman ni redovnog održavanja a vlast je divlju gradnju spustila u korito reke.

Kazao je i da su „postojeće regulacije rađene na proračun oticaja koji je u momentu projektovanja vladao u slivnom području“, te naveo da se od tada stanje promenilo, time što se šume seku, urbane zone šire, a sve se asfaltira i betonira.

„Zemljište više nije faktor koji može da prihvati, upije, velike količine vode, te se svaka kiša odrazi kao „poplavni talas“, rekao je on.

Kazao je i da Narodna stranka apeluje na lokalne samouprave da po dobijanju najava o padavinama ljudima podele vreće i obezbede pristup pesku da bi se, kako je dodao, „makar sami zaštitili, kad već na državu ne mogu računati“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.