Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bilčik: Pozivam sve političare u Srbiji da se posvete reformama, početak dijaloga 1. marta - | K-013 Portal

Bilčik: Pozivam sve političare u Srbiji da se posvete reformama, početak dijaloga 1. marta

miroslav bilcik, dijalog vlasti i opozicije u srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama neophodnim za napredak na evropskom putu i najavio početak medjustranačkog dijaloga uz posredstvo EU za 1. mart.

"Pozivam sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama, što se pre svega odnosi na pravosudje i slobodu medija i uskladjivanje sa spoljnom politikom EU. Mnogo je učinjeno, ali još mnogo tek treba uraditi", rekao je Bilčik za RTS.

Dan nakon što je Spoljnopolitički odbor EP (AFET) usvojio njegov Izveštaj o Srbiji, Bilčik je kazao da taj dokument "uvažava sve postignuto do sada, posebno konstruktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom".

Naveo je da je jedna od glavnih poruka Izveštaja da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji.

"Pokrećemo medjustranački dijalog u razgovoru sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem 1. marta. Evropski parlament će imati četiri predstavnika (u dijalogu), što pokazuje našu posvećenost. Uz (poslanicu EP) Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan", naveo je Bilčik.

Dodao je da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju na sledećim izborima.

U Izveštaju, koji je AFET usvojio sa 57 glasova za, četiri protiv i devet uzdržanih, poslanici EP pozivaju Srbiju da pokaže jasnu posvećenost evropskim vrednostima, ocenjuju da će poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom odrediti i brzinu pregovora o članstvu Srbije u EU, i izražavaju zabrinutost zbog rastuće antievropske retorike i dezinformacija u Srbiji.

Poslanici u Izveštaju traže od Srbije da do kraja razreši afere "Krušik", "Jovanjica" i "Telekom Srbija" i pravdu u slučaju "Savamala".

Bilčik je rekao da je navodjenje primera "Krušika", "Jovanjice" i "Telekoma" u Izveštaju rezultat dugih pregovora političkih grupa, ali je dodao da to nije novost, jer se oni nalaze i u ranijim izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Izveštaj o Srbiji treba da bude usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta krajem marta.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.