Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BIRODI podneo prijave REM-u zbog 'spinovanja' na Prvoj i televiziji Pink - | K-013 Portal

BIRODI podneo prijave REM-u zbog 'spinovanja' na Prvoj i televiziji Pink

birodi, srbija, izbori 2023, rem, spinovanje

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je podneo prijave Regulatornom telu za elektronske medije (REM) jer mu televizije Pink i Prva nisu „omogućile“ da predstavi inicijativu kojom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži da povuče ime iz naslova izborne liste oko SNS ili da podnese ostavku na sadašnju poziciju i „bori se“ za mesto premijera.

U saopštenju BIRODI se navodi da su umesto debate o tom pitanju, novinari te dve televizije „čitavu inicijativu banalizovali i sveli na zahtev da predsednik Vučić podnese ostavku“ što je kako se navodi, čin spinovanja.

„Ovakvo ponašanje je suprotno članovima 4,5 i 8 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga zbog čega smo podneli prijavu REM-u“, stoji u saopštenju Biroa za društvena istraživanja.

Navodi se da bi usvajanjem inicijative koju je pokrenuo BIRODI, „birači znali za koga glasaju za razliku od trenutne situacije gde birači glasaju za listu koja nosi ime osobe koja nema legalne načine da garantuje ispunjenje predizbornih obećanja liste koju promoviše“.

„Po Ustavu Srbije, predsednik Republike ne može da kontroliše rad Narodne skupštine već Narodna skupština kontroliše rad izvršne vlasti čiji je predsednik Republike deo zajedno sa Vladom. Uz to, AleksaNdar Vućić više nije predsednik Srpske napredne stranke, što znači da po Statutu ove partije on ne može kao član da odlučujuće utiče na ponašanje funkcionera SNS i time garantuje ispunjavanje izbornih obećanja“, ocenio je BIRODI.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.