Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čanak: Skandalozno paradiranje sa nacističkim simbolima u Novom Sadu - | K-013 Portal
nenad canak, lsv, liga socijal demokrata vojvodine

Čanak: Skandalozno paradiranje sa nacističkim simbolima u Novom SaduPredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zahtevao je danas od Pokrajinske vlade da hitno pozovu na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića, kome "ili nisu smetali nacistički simboli ispred njegovih očiju ili usled nekompetentnosti nije bio sposoban da ih prepozna", tokom izložbe posvećenoj žrtvama fašističke Racije u Čurugu, 1942. godine.

"Posebna odgovornost Kuzmanovića mora da usledi po Zakonu o zabrani fašističkih simbola, jer je Arhiv Vojvodine delio fotografije na kojima se nalaze posetioci sa neonacističkim odevnim predmetima. Nakon što su mediji objavili vest o tom užasnom skandalu, Arhiv je skinuo fotografije sa svog zvaničnog sajta", naveo je Čanak u saopštenju.

On je dodao da veoma uznemirava činjenica da je posetilac sa nacističkom maskom stajao u prvom redu ispred direktora Arhiva Vojvodine Nebojše Kuzmanovića i kustoskinje Ljiljane Dožić.

Čanak je rekao da dodatno uznemirava činjenica da se slika sa posetiocem u nacističkim obeležjima našla i na društvenim mrežama Arhiva Vojvodine, odakle je povučena tek nakon medijskih objava.

"Smatramo da je ovo krajnji oblik cinizma u društvu kada na izložbu koja komemoriše žrtve fašizma i nacizma, dodju posetioci sa fašističkim obeležjima. To govori o veoma lošem putu na kome se naše društvo nalazi", kazao je Čanak.

Podsetio je da je Skupština Srbije 2009. na inicijativu LSV-a izglasala Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja.

"Očekujemo od nadležnih organa da se i nosioci fašističkih simbola, ali i svi drugi nadju na udaru ovog Zakona", naveo je Čanak.

(Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.