Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đorđević: Trenutna ostavka Vučića, Dačić kao v.d. do izbora - | K-013 Portal

Đorđević: Trenutna ostavka Vučića, Dačić kao v.d. do izbora

mladjan djordjevic

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević danas je u Moskvi predstavio "plan za rešenje krize u Srbiji" koji "podrazumeva momentalnu ostavku" predsednika Aleksandra Vučića "kao najodgovornijeg za katastrofalno stanje u zemlji i čoveka očiglednih veza sa kriminalcima".

"Mesto vršioca dužnosti predsednika preuzeo bi po Ustavu predsednik skupštine Ivica Dačić", naveo je Djordjević u razgovoru sa "sagovornicima iz političkih i društvenih institucija koje se bave temom Balkana", saopštio je pokret Oslobodjenje.

Djordjević, koji boravi u višednevnoj poseti Rusiji, naveo je da bi najpre trebalo organizovati prelaznu vladu sa zadatkom da "stvori uslove za slobodne izbore oslobadjanjem institucija, medija i ljudi od straha, ali i izabrati 'specijalnog tužioca, po ugledu na Makedoniju'".

Prema rečima Djordjevića, "Vučić plaši gradjane makedonskim scenarijom, zato što on dobro zna šta bi to značilo – gubitak moći za njegovu kliku i istrage njihovih zlodela".

"Ovaj plan je dobio podršku naših ruskih prijatelja. I oni su svesni pogubnog uticaja koji Vučićeva vladavina ima po srpsko društvo, ali i da se radi o planu koji je u potpunosti u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije", rekao je Djordjević.

On je naveo da "ruski partneri imaju poverenja u Ivicu Dačića, kao nekoga ko bi mogao da rukovodi prelaznim periodom i da je on s ovom planom već upoznat".

"Uz sve njegove mane kao osobe, Dačić je saradjivao i sa naprednjacima i sa opozicijom, a ima poverenje i istoka i zapada", ocenio je Djordjević.

On je naglasio da je svestan da "Vučić neće otići sam od sebe", te da bi njegova ostavka morala da se "iznudi stalnim pritiskom" i "upoznavanjem gradjana sa aferama režima".

"Verujemo da se opozicija mora okupiti oko ovog plana. Dijalog o izbornim uslovima je propao, nisu dobili ništa od ustupaka. Izlaskom na izbore, samo će produžiti agoniju – i sebi i Srbiji", naveo je Djodjević.

On je dodao da se pokret Oslobodjenje ne bori za izborne uslove, već za smenu režima.

"Neće biti slobodnih izbora dok je Vučić na vlasti, on ih nikada neće dopustiti. Prelazna vlada i vršilac dužnosti predsednika bi to mogli da izvedu", zaključio je Djordjević.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.