Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DS: Gašić mora odmah da podnese ostavku, zbog pravljenja spiskova dece - | K-013 Portal
bratislav gasic, ostavka, spiskovi dece, skola, demokratska stranka, srbija

DS: Gašić mora odmah da podnese ostavku, zbog pravljenja spiskova deceDemokratska stranka poziva ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da momentalno podnese ostavku zbog, kako se navodi u saopštenju, dopisa koji je dobio veliki broj škola u Srbiji, a u kojem se zahteva da škole dostave MUP-u spiskove dece koja su bila žrtve nasilja ili ispoljavaju asocijalno ponašanje.

"Ovaj skandalozan zahtev pokazuje svu nemoć i nestručnost Vlade Srbije, koja nasilje u školama pokušava da reši žigosanjem dece koja su već pretrpela neku vrstu nasilja, a  sada će biti i žrtve nasilja koje želi da sprovodi policija. Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke pita. ministra Gašića koji su tačno kriterijumi za sastavljanje ovih lista i da li će policija pozivati tu decu potom na saslušanja? Umesto da se jača uloga nastavnika, psihološko-pedagoških službi, uz saradnju sa socijalnim radnicima i specijalnim pedagozima, ovaj režim želi da jača represivne mere, koje mogu da dovedu do suprotnog efekta - povećanja nasilja. Pozivamo škole da ovaj zahtev MUP-a ignorišu i da sistemski reše problem nasilja. Ukoliko škole odgovore pozitivno na zahtev MUP-u, onda se otvara prostor za tešku diskriminaciju dece i za policijsku državu koje će sve probleme rešavati isključivo represijom", navodi se u saopštenju DS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.