Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dveri, NADA, Zavetnici: Vučić i većina odgovorni za incidente - | K-013 Portal
skupština srbije, kosovo, metohija

Dveri, NADA, Zavetnici: Vučić i većina odgovorni za incidentePoslanici Srpskog pokreta Dveri, Srpske stranke Zavetnici i koalicija NADA ocenili su na konferenciji za novinare, koju su držali tokom posebne sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, da su vladajuća većina i sam predsednik Aleksandar Vučić odgovorni za današnje nemile scene u parlamentu.

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da su predstavnici ovih stranaka tolerantni i da su do sada više puta tolerisali ukidanje replike, međutim, kako kaže, ovo su istorijska vremena.

"Nemamo pravo da dozvolimo da nam se ne da reč. Došli smo u dobroj veri, plašeći se da će možda većina i predsednik praviti cirkus. Oni su jedini krivci za nemile scene", rekao je Jovanović povodom incidenata u skupštinskoj sali gde je umalo došlo do fizičkog obračuna.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da se danas moglo videti kako je Poslovnik Narodne skupštine bačen pod noge.

Ona je rekla da je posle obraćanja Boška Obradovića zatražila povredu Poslovnika jer je, kaže, konstantno poslanička grupe SNS sa delom partnera dobacivala i sprečavala izlaganje lidera Dveri.

"Uskraćeno nam je pravo da se obratimo dva minuta i naša reakcija je bila odlučna, dostojanstvena i hrabra", rekla je ona.

Tvrdi da je poslanik SNS, ne precizirajući o kome se radi, nasrnuo na Miloša Jovanovića samo zbog toga što je nosio plakat "Ne ultimatumu, ne kapitulaciji".

Upitala je da li treba da nose transparente na kojima piše "Živeo Brisel" ili "Živeli francusko-nemački ultimatumi".

"Videli ste da je čopor zavijao na svaki pomen bilo kakve državotvorne logike. Nismo došli da pravimo cirkus, već oni koji gaze poslovnik i Ustav", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je kazala da će u nastavku zasedanja skupštine njihovi predstavnici izneti rešenja i predloge koje imaju u vezi sa KiM i ocenila da nema dileme da je jedina opozicija danas upravo državotvorna opozicija.

Dveri, Zavetnici i NADA nastupaju zajedno o temi KiM

Poslanički klubovi koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri od danas će nastupati kao jedan po pitanju Kosova i Metohije, rekli su predstavnici tih stranaka u Skupštini Srbije.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je to njihova dužnost i odgovornost zbog izazova sa kojima se, kako je rekla, Srbija suočava.

Insistiramo da se raspravlja o sadržaju francusko-nemačkog predloga, da se izađe sa zahtevima i da se otvori pitanje šta su posledice potpisivanja ovog sporazuma, koje bi inače bile katastrofalne, rekla je Đurđević Stamenkovski uoči početka sednice o KiM kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić.

Ona kaže da se protiv predstavnika patriotskih stranaka vodi propaganda, te da se u tabloidima pojavilo da će zapaliti skupštinu.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da informacija da ih je predsednik Vučić zvao na konsultacije u vezi sa francusko-nemačkim predlogom nije tačna.

Navodeći da je predsednik izjavio da je spreman da potpiše sporazum uz malu korekciju, te da ako je tačno da to, kako su mediji preneli, vodi u nezavisnost Kosova, onda je izlaz, kaže Mihailović, raspisivanje izbora za predsednika Srbije.

Mihailović veruje da za novu politiku ne bi glasali ni glasači vlasti i da je Vučić, kako kaže, izgubio legitimitet.

Mi smo za očuvanje nacionalnih interesa i Kosova i oko te teme nema cenkanja, to nikada nije bilo na prodaju, rekao je on.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da su tri poslaničke grupe na meti predstavnika vlasti, a razlog je taj što, kako tvrdi, oni sabrani brane Ustav Srbije i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

Tražili smo uvid u tekst francusko-nemačkog dokumenta i do sada ga nismo dobili, a to je novi zapadni ultimatum Srbiji, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.