Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fajon i Bilčik pozvali na smirivanje tenzija u Srbiji - | K-013 Portal

Fajon i Bilčik pozvali na smirivanje tenzija u SrbijiIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon pozvali su danas na smirivanje tenzija u Srbiji i upozorili da u demokratskom društvu nema mesta za nasilje, saopštio je Spojnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET).

Reagujući na incidente ispred srpskog parlamenta, Bilčik i Fajon su u zajedničkom saopštenju naveli da u demokratskom društvu nema mesta za nasilje i da je neophodno uklanjanje tenzija medju strankama i u medijskom okruženju pred predstojeće izbore zakazane za 21. jun.

"Kako zemlja izlazi iz karantina uvedenog zbog korona virusa, važnije je nego ikada da sve političke snage i gradjani imaju potpuno poverenje u integritet izbornog procesa. Niko ne bi trebalo da bude izložen nepotrebnim rizicima tokom sprovodjenja svojih političkih kampanja i davanja glasa", navodi se u saopštenju.

Bilčik i Fajon dodaju da uloga medija sada važnija nego ikada zbog posledica korona virusa koja dovode do ograničenja normalnih uslova za sprovodjenje izborne kampanje.

"Zabrinuti smo zbog polarizacije u medijskom okruženju, upotrebe medija za političke uključujući lične napade i eskalaciju napetosti. Budimo jasni, odgovornost svih političara je da izbegavaju zapaljiv jezik, da se suprotstavljaju govoru mržnje, da izbegavaju otežavanje društvene podele poštujući političke protivnike i da ne dovode u zabludu javnost dezinformacijama u medijima pre, za vreme i posle izborna kampanja".

Fajon i Bilčik su pozvali političare da u javnosti i putem medija smire tenzije i ponovo se usredsrede na "postavljanje dnevnog reda politike koji su proevropski i u duhu demokratskog društva i koji promovišu razvoj zemlje i prosperitet srpskog naroda".

"Pozivamo medije da objektivno i profesionalno izveštavaju u interesu gradjana. Pozivamo sve političke snage i gradjane da se uključe u izborni proces kako bi se osigurala najšira moguća zastupljenost i promocija različitih ideja i doprinosa koji jačaju pluralizam i jačaju demokratiju", navodi se u saopštenju.

Bilčik i Fajon su dodali da pažljivo prate uslove za održavanje parlamentarnih izbora i očekuju od vlasti da u potpunosti primene sve obaveze preuzete u tri kruga Interpartijskog dijaloga.

"Nastavićemo da saradjujemo s ODIHR-om i drugim partnerima da vidimo da li ograničenja zbog korona virusa omogućavaju rasporedjivanje posmatrača izbora, kako bi medjunarodna zajednica mogla dati svoju procenu ukupnih uslova za održavanje izbora", dodaje se u saopštenju i navodi da EU stoji rame uz rame sa gradjanima Srbije i da je bila i ostati partner broj jedan za Srbiju.

(Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.