Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Forum žena DS zahteva da se svi nasilnici ne samo kazne, nego i udalje iz političkog života - | K-013 Portal

Forum žena DS zahteva da se svi nasilnici ne samo kazne, nego i udalje iz političkog života

forum zena ds, demokratska stranka

Na Dan borbe protiv nasilja nad ženama, Forum žena Demokratske stranke podseća da je do sredine oktobra u Srbiji usled nasilja u porodici preminulo najmanje 17 žena, da je čak 70% žena i devojčica u svom životu doživelo porodično nasilje, i da je ove godine drastično povećan broj slučajeva nasilja u porodici, prema podacima kojima raspolaže „Sigurna kuća“.

Pored izloženosti zlostavljanju u okviru porodice, relativno nova tendencija koja izaziva naročitu zabrinutost je sistemsko zlostavljanje i nasilje nad ženama na radnom mestu i u javnosti.

"Jasno je da žene u Srbiji 2021. godine ovaj dan dočekuju kao, po svim parametrima, najugroženija društvena kategorija. Poražavajući podaci i sumorne tendencije ipak nisu neočekivani imajući u vidu karakter diktatorskog režima koji ne samo da žmuri na ovaj društveni problem, već je jedan od njegovih glavnih izvora.

S jedne strane smo svedoci brojnih mizoginih izjava predsednika Republike i drugih visokih zvaničnika. S druge strane, javne funkcije na listi vladajućeg kartela, od narodnih poslanika, preko ministara, do predsednika opština, obavljaju čak i lica pravosnažno osuđena zbog nasilja nad ženama ili optužena za pedofiliju i podvođenje. Na kraju, naročit vid ponižavanja žena koji je patentirala aktuelna vlast, jeste njihova zloupotreba u političke svrhe. Tako smo svedoci da pod pretnjom gubitka radnog mesta, žene moraju da pružaju podršku nasilnicima, ćute na uvrede, trpe zlostavljanje, podnose besmislene tužbe, žmure pred zlom... I to od šalterske službenice u Jagodini ili Brusu do brojnih ministarki koje to nisu i konačno, stanarke vile „Bor“ na Dedinju. I ako uzmemo u obzir i poslednju vest u nizu, da od 30 novoizabranih članova SANU nema nijedne žene, shvatamo da je dodatno pogoršana situacija u svim oblastima života", navodi se u saopštenju. 

Forum žena Demokratske stranke, u ime svih žena u Srbiji poziva na solidarnost sve građane u zaštiti majki, sestara, kćeri i unuka i zahteva da:

  • svi, za koje postoje indicije da su vršili bilo koji oblik nasilja nad ženama, bez obzira na njihovo imovinsko stanje, političku pripadnost i funkciju, moraju biti podvrgnuti odgovarajućoj istrazi;
  • svi počinioci nasilja nad ženama, bez obzira na njihovo imovinsko stanje, političku pripadnost i funkciju moraju biti procesuirani i adekvatno kažnjeni;
  • u sklopu lustracije, trajno onemogućiti licima osuđenima za nasilje nad ženama da obavljaju političke funkcije;
  • se uvede nulta tolerancija na diskriminaciju žena prilikom zapošljavanja;
  • se posebna pažnja posveti zaštiti radnih prava žena koja su ugrožena pre svega u proizvodnim pogonima i zdravstvu;
  • se prilikom proglašavanja tehnološkog viška naročito vodi računa o samohranim roditeljima;
  • se u saradnji sa sindikatima i nevladinim sektorom sistemski radi na edukaciji žena po pitanju njihovih prava.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.