Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website I Pokret slobodnih građana odlučio da bojkotuje predstojeće izbore - | K-013 Portal

I Pokret slobodnih građana odlučio da bojkotuje predstojeće izbore

I Pokret slobodnih građana odlučio da bojkotuje predstojeće izbore

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da taj pokret neće izaći na predstojeće izbore, jer za njihovo održavanje ne postoje ni minimalni uslovi.

"PSG je doneo odluku da će izaći na izbore ali onda kada bude uslova za njihovo održavanje. Sada možemo samo sa žaljenjem da konstatujemo da u ovom trenutku za njihovo održavanje ne postoje ni najmanji uslovi", kazao je Trifunović.

Trifunović kaže da je u Srbiji trenutno "na snazi moratorijum na slobodu govora i mišljenja".

"Samovoljom iskompleksiranog huligana, najvećeg klovna i lešinara srpskog političkog života, te poslušnika Slobodana Miloševića, stavljen je moratorijum na slobodu govora, slobodu mišljenja, slobodu javnog delovanja. Poverenje u demokratiju je na najnižem mogućem nivou od uvođenja višestranačja u Srbiji", kazao je lider PSG-a, jer, kako je dodao, čak 31 odsto mladih smatra da demokratiju treba zameniti nekim drugim oblikom vladavine.

PSG ne želi da statiranjem u simulaciji demokratije doprinosi daljem pogoršanju te slike, naglasio je Trifunović.

"Potpisivanjem Sporazuma s narodom, koji je bio akt dobre volje u cilju ujedinjenja opozicije u borbi za ozdravljenje srpskog društva, obavezali smo se na borbu, ta borba nije bila nimalo prijatna, posebno kada treba da sedite za istim stolom s ljudima koje ne biste pustili ni u kuću. Znamo da smo tu borbu vodili na račun sopstvenog rejtinga, jer smatramo da je mnogo važnije da Srbija dobije poštene izbore, nego mi dva ili tri posto", izjavio je lider PSG-a.

Trifunović je rekao i da nisu odugovlačili s donošenjem odluke, već...

"...već smo hteli da budemo maksimalno odgovorni, svesni da svaka promena zahteva određeno vreme, ali i volju, koja je sa naše strane bila nesporna. Na žalost, ne i sa strane onih koji te promene treba da sprovedu".

Kazao je i da ne misli da su "gubili vreme" u međustranačkim pregovorima o izbornim uslovima.

"Naprotiv, inicirali smo uključivanje međunarodne zajednice u te pregovore, upoznali ih sa stanjem stvari i sada više niko pod kapom nebeskom ne može da tvrdi da u Srbiji postoje slobodni izbori", naglasio je Trifunović.

Zarobljena država

U Srbiji postoje nesporni dokazi o zarobljenosti države, kaže lider PSG-a.

"Postoje evidentni i eklatantni dokazi da o zarobljenosti medija koji su na istom nivou, ako ne i gorem, nego što je to bio slučaj u Severnoj Makedoniji kada je EU posredovala u rešavanju te krize. U takvoj zarobljenoj državi ne postoji ni slovo D od demokratije, u takvoj zarobljenoj i besramno privatizovanoj državi nema slobodnih i poštenih izbora", naveo je Trfunović.

Da bi se dogodili slobodni i pošteni demokratski izbori u kojima bi volja građana u potpunosti bila preslikana u Skupštini Srbije, Pokret slobodnih građana će, kaže Trifunović, nastaviti da se bori.

"PSG zahteva od Evropske unije nezavisni ekspertski izveštaj o stanju u medijima u Srbiji, kao i izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji. Pozivamo Evropsku komisiju da formira nezavisnu radnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizirala zarobljenost države i stanje institucija i da ukaže na konkretne probleme koje bi trebalo rešavati tokom reformskih procesa. Kao model bi mogao da posluži izveštaj koji je EK koristila za sagledavanje stanja u Severnoj Makedoniji tokom političke krize 2015. godine", smatra Trifunović.

Trifunović je rekao i da o kampanji bojkota "još nisu razmišljali".

"Bojkot je samo sredstvo, nas interesuje borba za bolje izborne uslove", objašnjavaju u Pokretu slobodnih građana.

"Što reče vladika Rade - nek' bude borba neprestana, a mi nećemo odustati dokle god postoji cenzura i autocenzura i dok poslednji građanin ne bude mogao da glasa bez straha i prisile", rekao je Trifunović i konferenciju završio pozdravom "Smrt fašizmu".

Odluku o bojkotu nisu podelili ni sa kim ko nije član PSG, dodao je.

"Odluka je doneta isključivo na telima na kojima Pokret počiva", odgovorio je Trifunović na pitanje da li je odluku o bojkotu podelio sa Draganom Đilasom i Savezom za Srbiju.

(N1, Tanjug/Tanja Valič)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.