Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Dva pregovarača da predstavljaju opoziciju, dogovor do kraja januara - | K-013 Portal

Jeremić: Dva pregovarača da predstavljaju opoziciju, dogovor do kraja januara

vuk jeremic, jeremic, narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi opoziciju u dijalogu sa vlašću o izbornim uslovima uz posredovanje Evropske unije trebalo da predstavljaju dva kredibilna pregovarača i da će se opozicija o zahtevima i nastupu u tom procesu dogovoriti u narednih nekoliko dana.

"Ako u dijalogu ne možemo da nastupimo državnički i konsolidovano, na izborima će nas odneti mutna Marica. Ako nismo u stanju da se dogovorimo oko elementarnih stvari kao što su izborni uslovi i da nas u dijalogu predstavljaju jedan ili dva čoveka, šta onda uopšte imamo i da tražimo i u dijalogu i na izborima", rekao je Jeremić televiziji N1.

Naveo je da Narodna stranka o svom predlogu da opoziciju predstavljaju dva pregovarača, razgovara sa partnerima iz opozicije i da razgovori nisu završeni, a da "ne bi licitirao sa imenima" dok se ne postigne dogovor.

"To bi bili ljudi sa nespornim kredibilitetom koji nisu nužno članovi bilo koje političke stranke. Opozicija bi time što bi bila predstavljena sa dva pregovarača pokazala da na dijalog gleda ozbiljno, a poslali bismo i signal evropskim posrednicima da nećemo pristati na imaginarijum i fingiranje pregovora, već da ozbiljno, kredibilno i sistematično pristupamo tom procesu sa namerom da Srbija dobije legitimne izbore i institucije", rekao je Jeremić.

On je naveo da bi opozicija trebalo da postigne dogovor do kraja januara.

"Ako se ne dogovorimo u narednih nekoliko dana, do kraja meseca, o konkretnim zahtevima i o tome ko će predstavljati opoziciju, onda bolje da se tog posla ni ne hvatamo", kazao je Jeremić.

On je istakao da u pregovorima o izbornim uslovima mora postojati pretnja ponovnog bojkota.

"Ako na početku dijaloga kažemo da smo odlučili da učestvujemo u izborima, onda nam neće dati ništa", rekao je Jeremić.

Naveo je da bi, po njegovom mišljenju, trebalo da postoje tri ključna elementa pregovaračke strategije opozicije u budućem dijalogu. To su paritet vlasti i opozicije, odnosno jednaka zastupljenost u uredništvu RTS-a, REM-u i Republičkoj izbornoj komisiji, kako ne bi bilo preglasavanja, zatim prelazni period od šest do devet meseci u kojem bi se sprovodilo dogovoreno u dijalogu, kao i mehanizam nadgledanja sprovodjenja dogovorenog.

Jeremić je ocenio da će vlast "sasvim sigurno pokušati da obesmisli dijalog i da što manje da", i da bi zato opozicija trebalo da tom procesu pristupi veoma ozbiljno.

"Mi želimo da do dijaloga dodje i da dijalog uspe, a licitiranje sa zahtevima nije put ka uspehu", zaključio je Jeremić.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.