Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Rešavanje kosovskog pitanja podredjeno je opstanku na vlasti SNS-a i Aleksandra Vučića - | K-013 Portal

Jeremić: Rešavanje kosovskog pitanja podredjeno je opstanku na vlasti SNS-a i Aleksandra Vučića

vuk jeremic, narodna stranka, aleksandar vucic

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da je rešavanje kosovskog pitanja podredjeno opstanku na vlasti Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića.

Jeremić je u intervjuu agenciji Beta kazao da Vučićev cilj nije da reši kosovsko pitanje u skladu s nacionalnim interesima Srbije.

„Jedini cilj vlasti jeste opstanak na vlasti i tom cilju je podredila sve, pa i kosovsko pitanje. U tom smislu, Vučićev cilj nije da reši kosovsko pitanje u skladu s nacionalnim interesima Srbije, nego da daljim ustupcima i predajama nacionalnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji obezbedi podršku Zapada za još nekoliko godina na vlasti, a da od naroda u Srbiji istovremeno sakrije da je te ustupke učinio“, ocenio je Jeremić.

Dodao je da je pitanje svih pitanja u pregovorima o Kosovu i Metohiji članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama (UN) i „to mora biti crvena linija državne politike Srbije, ko god bio na vlasti“.

„Ključ članstva samoproglašenog Kosova u UN je u rukama Srbije i mi to pitanje efikasno možemo da sklonimo sa stola tako što bi Beograd od Moskve i Pekinga zvanično zatražio da Rusija i Kina ulože veto u Savetu bezbednosti (SB) ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dodje na dnevni red“, naveo je on.

Prema Jeremićevim rečima, Srbija svoju medjunarodnu poziciju može da ojača i tako što će se sledeće godine kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

„Imajući u vidu postojeće odnose u svetu, postoji velika verovatnoća da Srbija bude izabrana da u naredne dve godine bude članica Saveta bezbednosti, a onda bi mogla da predlaže teme, traži održavanje sednica, čak i da jednom mesečno predsedava“, kazao je predsednik Narodne stranke.

Upitan na čemu bi vlast u Beogradu trebalo hitno da pristupi kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, Jeremić je naveo povratak na sever Kosova i Metohije institucija države Srbije rasformiranih po Briselskom sporazumu, „prvenstveno pravosudnih i bezbednosnih institucija“.

„Srbija se po tom sporazumu iz 2013. godine povukla sa severa, a da u medjuvremenu u delo nije sprovedeno ništa što je dogovoreno, a u interesu je Srbije. Zato sada imamo svako pravo da situaciju vratimo u predjašnje stanje. Uslov za uspešan povratak institucija na sever jeste da taj poduhvat bude sproveden tiho i bez pompe, a ne u direktnom televizijskom prenosu i uz hvalospeve dežurnih apologeta vlasti“, istakao je on.

Na pitanje šta će 2023. godina doneti Srbima na Kosovu i Metohiji, Jeremić je izrazio bojazan da bi mogao da bude doveden u pitanje opstanak srpskog naroda.

„Doneće im neizvesnost i bojim se da bi mogao da bude doveden u pitanje i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji ako bude nastavljena politika kakva je vodjena u prethodnih deset godina. Naredna godina mogla bi da im donese boljitak ako se vlast dozove pameti i prihvati konkretne predloge Narodne stranke koje sam upravo izneo, te počne da deluje i u interesu naroda, a ne isključivo u interesu sopstvenog opstanka na vlasti“, naglasio je predsednik Narodne stranke.

Odgovarajući na pitanje koje su najveće greške koje je opozicija počinila prethodne godine, Jeremić je rekao da je najveća greška nedoslednost pokazana neposredno posle izbora održanih 3. aprila.

„Odlazak predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Djilasa kod Vučića na kanabe tri dana posle izbora bila je veoma loša poruka za gradjane i prilično je uzdrmala njihovo poverenje u opoziciju. Narodna stranka je ostala dosledna svojim stavovima i obećanju datom gradjanima da nikada i ni pod kojim uslovima nećemo saradjivati s Vučićevim režimom niti se s njim dogovarati. Delovanje i nastupi poslanika Narodne stranke u Skupštini Srbije jasno su pokazali da je Narodna stranka najoštrija i beskompromisna opozicija režimu“, kazao je on.

Upitan ako dodje do vanrednih gradskih izbora, može li i pod kojim uslovima doći do promene vlasti u Beogradu, Jeremić je rekao „da li će biti vanrednih gradskih izbora ili ne neka kažu Vučić i Djilas, koji su se o tome dogovarali“.

„Ako ih bude, Narodna stranka je spremna da na njih izadje i nama izbori odgovaraju. Jasna je volja Beogradjana da žele promenu vlasti i režim će izgubiti gradske izbore. Pitanje je, medjutim, ko će ih dobiti, a to zavisi od nas. Moramo da postignemo takav rezultat da onemogućimo koaliciju SNS-a i njegovih satelita s onima koji bi se u kampanji predstavljali kao opozicija, a potom se dogovorili o pretrčavanju u vlast. Iskustvo s prošlogodišnjih aprilskih izbora nam je pokazalo da imamo i te kako razloga za sumnju da bi se tako nešto moglo dogoditi“, naglasio je Jeremić.

Po njegovim rečima, pokazalo se da i medju strankama i pokretima koji se predstavljaju kao opozicija ima onih koji lako „okrenu ćurak preko noći“, kao što su ga okrenuli po pitanju sankcija Rusiji, pošto su se pre izbora zaklinjali da su protiv sankcija, a posle izbora postali glavni zagovarači sankcija i celu svoju politiku sveli gotovo samo na to pitanje.

Na pitanje da li je i u kojoj meri opozicija povratila poverenje kod birača u Beogradu nakon što se u aprilu nije dovoljno potrudila da se ispoštuje volja opozicionih glasača, Jeremić je kazao da je to pitanje za one koji tu volju nisu poštovali i išli na dogovore s Vučićem.

„Narodna stranka nije izigrala poverenje Beogradjana. Mi vodimo doslednu politiku i ne menjamo stavove preko noći. Kao što smo pokazali da smo beskompromisna opozicija u Skupštini Srbije, tako i odbornici Narodne stranke u Skupštini Beograda predvode borbu protiv gradske vlasti i predlažu rešenja, argumentovano kritikuju gradsku upravu i otkrivaju slučajeve velike korupcije i pljačke na koje ukazuju i u javnosti i u gradskom parlamentu“, rekao je on.

Na pitanje s kojim strankama NS ne bi izašla na zajedničkoj listi na sledećim izborima, Jeremić je rekao da Narodna stranka sigurno neće izaći ni na jedne izbore, opštinske, gradske i republičke, u koaliciji sa strankama koje se u kampanji gradjanima predstavljaju kao opozicija, a onda posle izbora prelete u vlast.

„Nadam se da su i gradjani prozreli tu jeftinu politiku šibicarenja i podmetanja Vučićevog kukavičjeg jajeta. O načinu nastupa na izborima, da li samostalno ili u koaliciji, odlučivaće organi Narodne stranke kada izbori budu raspisani. Sada je rano o tome govoriti“, istakao je predsednik Narodne stranke.

Komentarišući to što u poslednjih godinu i po dana nije otvoren nijedan klaster u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, Jeremić je rekao da je to jasna poruka Evropske unije režimu u Beogradu, ali i našoj javnosti.

„Nije racionalno nadati se da poredak u kojem je uspostavljen sistem lične vlasti jednog čoveka može da napreduje u ostvarivanju standarda demokratske državne uprave i nezavisnih i profesionalnih institucija. Ukratko, dok je Vučić na vlasti nema napretka ni ka demokratiji ni ka EU. Cilj Narodne stranke jeste da Srbija bude država uredjena poput modernih i demokratskih evropskih država“, objasnio je on.

Na pitanje kojim putem će Vučić voditi Srbiju u 2023. godini i da li očekuje da će biti uvedene sankcije Rusiji na čemu insistira Zapad, Jeremić je kazao da će Vučić i u 2023. godini nastaviti da vodi Srbiju stranputicom „ako ga u tome ne sprečimo“.

„Narodna stranka je jasno iznela svoj stav o sankcijama Rusiji i nije ga menjala ni pre izbora ni posle njih. Do sada nismo čuli argumente koji bi bili dovoljno ubedljivi za uvodjenje sankcija Rusiji, i pozivamo vlast da se o tome raspravlja u parlamentu, pa da se odluka donese nakon što od Vučića i Vlade Srbije čujemo da li je Srbija izložena pritiscima da uvede sankcije i u čemu se ti pritisci sastoje“, rekao je Jeremić.

On je dodao da u javnosti pritisci nisu vidljivi, naprotiv, u Beograd dolaze lideri najuticajnijih država Evrope, zvaničnici EU peku ćevape s Vučićem, a strane kompanije otvaraju fabrike u Srbiji, i da sve to ne govori da je Srbija pod pritiskom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.