Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Rio Tintu desetine milijardi evra prihoda, a Srbiji otrovana zemlja - | K-013 Portal

Jeremić: Rio Tintu desetine milijardi evra prihoda, a Srbiji otrovana zemlja

vuk jeremic, narodna stranka, izbori 2023

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je da je kompanija Rio Tinto „ozbiljno rešila“ da kopa litijum u Srbiji, jer je reč o desetinama milijardi evra prihoda koje bi pripale toj kompaniji dok bi Srbiji po njegovim rečima, ostala uništena zemlja, voda i vazduh.

Jeremić je ocenio da je glas za Narodnu stranku „najsigurniji izbor da se to ne dogodi“.

„Taj novac ne bi ostao u Srbiji i bio bi prihod Rio Tinta, koji ima budžete i uticaj veći nego mnoge države sveta. U taj posao, od vrhunskog geopolitičkog značaja za Evropu, uključene su najjače zemlje EU. U sledećih pet do deset godina Evropa mora da pređe na zelene, ekološke automobile. Svi ‘audiji’, ‘mercedesi’, ‘pežoi’ moraće da koriste litijumske baterije“, rekao je Jeremić a prenela Narodna stranka.

Ocenio je da će zabrana litijumskog projekta Rio Tinta u Srbiji biti „težak i komplikovan zadatak“.

„Evropa mora da obezbedi dovoljno litijuma za svoju automobilsku industriju, koja je izuzetno značajna za privredu mnogih zemalja, pre svih za Nemačku i Francusku. One danas 80 odsto litijuma koji koriste uvoze iz Kine. Iz njihove perspektive, to mora da se promeni, jer se ozbiljno komplikuje situacija na Dalekom istoku, pre svega odnos Kine i SAD“, naveo je Jeremić.

On je kazao da su stranci odlučili da kopaju litijum u Srbiji, iako ga ima i u Češkoj, Nemačkoj i drugim državama, jer se ruda u čvrstom stanju koja sadrži litijum ne može eksploatisati bez tragičnih posledica po životnu sredinu.

Dodao je da se to „ne čini nigde gde žive ljudi“ a da bi Srbija postala prvo mesto na svetu gde bi se tako iskopavao litijum.

„Suočićemo se sa ozbiljnim pritiscima, pretnjama i ucenama. Po tom pitanju, Narodna stranka je siguran izbor. Mi nećemo popustiti pod pritiscima, mi ćemo biti glas za zabranu kopanja litijuma. To se neće sprečavati samo u Gornjim Nedeljicama i na Gazeli, ta borba će se voditi i na arbitražnom sudu u Ženevi, u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim institucijama“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je dodao da su izbori 17. decembra „poslednja prilika da Srbija promeni politički kurs“ jer po njegovim rečima, aktuelna vlast radi na primeni „francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije“.

„Glas za Narodnu stranku siguran je izbor za odbacivanje tog plana i to na način da izbegnemo udarac zapadnog čekića. To znači da ne bi trebalo preduzimati radikalne poteze. ‘Francusko-nemački’ plan ne treba odbaciti tako što ćemo proterati zapadne ambasadore, zatvoriti njihove ambasade i prekinuti diplomatske odnose. Naprotiv, pred evropske partnere treba izaći sa ozbiljnim pregovaračkim dokumentom i zahtevom za reviziju Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju, koji su Srbija i EU potpisali 2008. godine“, rekao je Jeremić.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Tocak srece Zima 460X600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city