Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jovanjica - afera čiji se kraj ne nazire - | K-013 Portal

Jovanjica - afera čiji se kraj ne nazire

Jovanjica - afera čiji se kraj ne nazire

Jedna akcija policije u kojoj je uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih da su nelegalno uzgajali marihuanu pretvorila se u aferu čiji se kraj ne nazire, piše Insajder.

Sve je počelo u novembru ove godine. RTV objavila je nezvaničnu informaciju o privođenju u Staroj Pazovi zbog pronađene plantaže marihuane. Bilo je čudno to da MUP takvu informaciju niti demantuje niti izdaje zvanično saopštenje.

Sedam dana kasnije, tužilaštvo za Insajder potvrđuje da doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva "Jovanjica" uzgajali opojnu drogu kanabis. Istog dana, kada Insajder objavljuje tu zvaničnu informaciju, predstavnici opozicije iznose tvrdnju da država štiti vlasnika ovog gazdinstva, a u prilog tome navode činjenicu da je vlasnik Jovanjice za državu bio primer dobre prakse.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u Skupštini je upitao opoziciju zašto nije optužila manastir Hilandar da "šuruje sa narkodilerima“ jer je, kako je rekao, Koluviju primio u svoje bratstvo.

Premijerka Ana Brnabić odlučila je za nešto drugačiji način relativizacije ove priče.

"Evo još jedna afera koju možete, molim vas, prijavite, ovaj, nezavisnim medijima. Znate, ja sam jako, jako volela organski paradajz iz ove Jovanjice, što znači, pretpostavljam, da sam kao predsednica Vlade finansirala narko-trafikante" , rekla je premijerka u skupštinskoj sali.

Inače, već više od dva meseca, u Tužilaštvu za organizovani kriminal vodi se postupak zbog pronalaska ilegalne laboratorije za proizvodnju marihuane kao i 650 kilograma ove biljke. U pritvoru se nalaze većinski vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija i još osam osoba.

Nakon što je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izneo tvrdnju da je Koluvija posle hapšenja nazvao Andreja Vučića, predsednik Srbije je najavio krivičnu prijavu protiv samog sebe. Rečeno-učinjeno. Funkcioner vladajuće stranke podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika države i šefa svoje stranke – ali, naručenu krivičnu prijavu što je presedan.

Dodatnu zabunu unosi činjenica da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsko konoplje i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Kako se navodu u rešenju do kojeg su došli novinari Insajdera, dozvolu za uzgoj konoplja zapravo je dobila firma Superior iz Velike Plane i to da u svojoj laboratoriji selektuje i oplemenjuje seme, dok su staklenici Jovanjice trebalo da služe za proizvodnju sadnica odnosno biljke industrijske konoplje.

Vlada Đoković iz Ministarstva poljoprivrede kaže da je u vezi sa kontrolom šta se uzgaja najvažnija kontrola MUP-a.

"Mi u principu obzirom na obim posla u tom periodu, ne vršimo kontrolu svake parcele" , kaže Đoković.

Predstavnici carine za Insajder su rekli da oni na granici nemaju mogućnost da rade analizu THC-a kako bi se utvrdilo da li se izvozi industrijska konoplja ili kanabis.

A upravo za izvoz, Jovanjica je, kako je kasnije otkrio Insajder, od 2016. od države dobila najmanje tri kredita u iznosu od 3,9 miliona evra. Pitanje koje se postavilo je i zašto je država davala kredite, a kasnije i dozvolu za uzgoj industrijske konoplje čoveku kome ovo očigledno nije prvo krivično delo.

Kompletnu priču pročitajte na sajtu Insajdera.

(Insajder)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.