Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jovo Bakić: Među novinarima manjina onih koji misle svojom glavom, većina izvršava političke naloge - | K-013 Portal

Jovo Bakić: Među novinarima manjina onih koji misle svojom glavom, većina izvršava političke naloge

jovo bakic, novinari, srbija

Sociolog Jovo Bakić ocenio je da su danas među novinarima u Srbiji manjina oni „koji misle svojom glavom“, ali i da među njima ima „trbuhozboraca“, i „držača mikrofona“.

Bakić je na konferenciji za novinare „Medijsko nasilje i uznemiravanje javnosti“ u Medija centru u Beogradu rekao da „to nije normalno stanje“, ali da „nisu novinari ti u koje treba upirati prstom, odnosno treba upirati prstom samo utoliko koliko su izvršioci političkih naloga“.

On je rekao da je nakon izbora 2012. godine, na kojima je pobedila Srpska napredna stranka, nastupila „apsolutna kriminalizovanost i države i društva, gde je politika generator kriminalizacije, a mediji sredstva i posrednici u promovisanju kriminalaca i kriminalnih ponašanja“.

„Gde ‘nepomenik’ koji je nažalost predsednik od nas otete Republike, gostuje na Pinku i gostuje na Hepiju, i time za te dve trovačnice daje legitimitet pred očima građana, koji nemaju teorijska znanja da shvate šta to radi“, rekao je Bakić.

Profesor Dalibor Petrović je kazao da „u našim institucijama sede nestručni i nezainteresovani ljudi, ili se radi o jednoj vrsti svesnog zanemarivanja ovog društva“.

Govoreći o dva masovna ubistva, u osnovnoj školi u Beogradu i u okolini Mladenovca u kojima je ubijeno 17 osoba a više od 20 ranjeno, Petrović je rekao da nam se to „nije desilo zbog digitalnog nasilja“.

„Uzroci su dublji, mi nemamo institucije koje treba da rade posao za društvo. Institucije su svrha same sebi i služe udomljavanju“, rekao je Petrović i dodao da u Srbiji postoji „kontekst nasilja koje je normalizovano, koje se ne sankiconiše i koje se kroz najveći deo medija reprodukuje“.

Petrović je rekao da su samo događaji u kojima je sama egzistencija ugrožena, građani naveli da izlaze na proteste.

Profesor Dragan Popadić je kazao da kada se kritikuje rad medija mora da se „priča o odgovornosti konkretnih ljudi koji u njima rade“, ko je napisao, ko je naručio takav tekst, a takvi novinari se „zaklanjaju iza medija“.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.