Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ko bi rek'o čuda da se dese: Ivica Dačić izabran za predsednika Narodne skupštine Srbije - | K-013 Portal
ivica dačić, dačić, sps, skupština srbije

Ko bi rek'o čuda da se dese: Ivica Dačić izabran za predsednika Narodne skupštine SrbijePoslanici Skupštine Srbije izabrali su danas lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića za predsednika republičkog parlamenta. Za njegov izbor, od 226 poslanika u sali, glasalo je 225, a protiv je bio jedan poslanik.

Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Završio je Gimnaziju "Stevan Sremac" u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu prosečnom ocenom deset, navodi se u njegovoj biografiji.

Od 1992. godine bio je narodni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ, a od 2004. godine i u Skupštini Srbije. Bio je ministar za informisanje u prelaznoj Vladi Srbije 2000.godine.

Bio je prvi potpredsednik vlade-zamenik predsednika Vlade i minstar unutrašnjih poslova od jula 2008. do jula 2012. godine.

Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od aprila 2014. godine do danas bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Tokom 2015. godine bio predsedavajući OEBS i domaćin konferencije OEBS održane u Beogradu.

Dobitnik je priznanja "Najevropljanin" za 2009. godinu, Ordena prijateljstva Ruske Federacije 2018. godine i priznanja Statueta "Kapetan Miša Anastasijević" 2018. godine.

Obavljao je funkciju predsednika KK Partizan iz Beograda, potpredsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednika Sportskog saveza Srbije.

Govori ruski i engleski jezik. Oženjen je, otac dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.