Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Koliko puta i zašto je Srbija Briselu rekla NE - | K-013 Portal

Koliko puta i zašto je Srbija Briselu rekla NE

srbija, brisel, evropska unija

Srbija je u poslednjih sedam godina, od momenta kada je otvorila pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, odbila da podrži 185 deklaracija Brisela, i to uglavnom one koje su se odnosile na Rusiju i Kinu.

To pokazuje analiza usaglašenosti naše politike sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije koju je objavio Centar za međunarodne i bezbednosne poslove, prenose Novosti.

Srbija je spoljnu politiku EU najviše pratila 2015. godine, kada smo se usaglasili sa 31 od 47 dokumenata, odnosno procenat naše usaglašenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije bio je 65,96 odsto.

Najmanje smo bili usaglašeni sa spoljnom politikom Brisela 2017. godine, kada smo podržali 20 od 43 deklaracije, odnosno 46,51 odsto.

Do kraja novembra ove godine Srbija se usaglasila sa 51 od 91 spoljnopolitičke deklaracije koju je usvojila Evropska unija.

Ubedljivo najviše puta rekli smo "ne" Briselu kada smo bili pozvani da podignemo ruku za dokumente koji su se odnosili na Rusiju i na oružane sukobe u Ukrajini.

Za sedam godina Srbija je odbila da glasa za 72 takva dokumenta, a u vrhu liste odbijenih deklaracija su i one u vezi sa Kinom, kojih je bilo ukupno 11.

Odbijali smo Brisel i oko oružanog sukoba u Siriji, krize u Venecueli, kao i dokumenta u vezi sa Mjanmarom, Belorusijom, Iranom, Turskom, BiH, Zimbabveom, Burundijem, Sudanom, Kongom, Gvatemalom i Nikaragvom.

(Novosti, Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS