Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lazović: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a - | K-013 Portal

Lazović: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

vladimir lazovic, korupcija, sns

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru. 

Lazović je agenciji Beta kazao da kakav je odnos aktuelne vlasti prema korupciji govori i to da u ekspozeu premijerke Ane Brnabić borba protiv korupcije nije ni spomenuta. 

„Srbija se našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru i ovo je najgori rezultat u prethodnih 11 godina, a upravo je to period u kome je SNS na vlasti. Dakle ne samo da nisu uradili dovoljno da se izborimo s korupcijom, nego za vreme njihove vlasti je korupcija sve veća. Zanimljivo je da u ekspozeu Ane Brnabić, borba protiv korupcije nije našla svoje mesto“, rekao je Lazović. 

Po njegovim rečima, percepcija građana prema korupciji u Srbiji je u potpunosti ispravna „s obzirom da država potpisuje tajne ugovore, protivzakonito bira direktore na v.d. pozicije na neodređeno kako bi bili što poslušniji, a pravosuđe je u potpunosti kontrolisano tako da za ljude bliske SNS-u ne važe isti zakoni kao za obične građane“. 

„Važno je istaći i da u Vladi sede ljudi poput Siniše Malog koji je uspeo da prođe nekažnjeno za 24 stana u Bugarskoj, plagirao je doktorat, vršio je malverzacije s državnom zemljom, deca mu idu u škole koje godišnje koštaju desetine hiljada evra, vozi se preskupim atomobilima… Ovo šalje snažnu poruku ljudima da je zakon nevažan ako ste moćnik blizak SNS-u“, ocenio je Lazović. 

Naglasio je da su posledice po građane zbog visokog nivoa korupcije nesagledive. 

„Pola miliona građana živi ispod granice siromaštva, a skoro dva miliona je blizu te granice. Najčešća plata koju građani Srbije imaju iznosi svega 50.000 dinara, a većina  ima platu blizu minimalnoj. Ovako veliki nivo korupcije direktno se negativno odražava na kvalitet života ljudi“, rekao je Lazović. 

Dodao je da je u Srbiji već godinama na delu sistemska korupcija čiji je cilj da se izvuku milijarde iz budžeta. 

„Vlast je u tome saučesnik i vrlo svesno ostavlja taj prostor za svoje podobne biznismene koji ga koriste“, zaključio je Radomir Lazović. 

Srbija na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi – na 101. poziciju, saopšteno je uz Transparentnosti Srbije. 

U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparensi Internešenel. 

„Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja“, saopštila je Transparentnost Srbija. 

Iz ove organizacije ocenjuju da je pad, posle decenijske stagnacije, očekivan u situaciji otvorenog kršenja brojnih antikorupcijskih preventivnih zakona. 

Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona Bosna i Hercegovina je lošija, s indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.