Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mirković: Većina penzionera nema sredstava ni za najosnovnije potrebe - | K-013 Portal

Mirković: Većina penzionera nema sredstava ni za najosnovnije potrebe

ds, demokratska stranka, egzistencija penzionera

"U Srbiji je proteklih godina zabeležen porast siromaštva kod svih građana, a naročito kod najstarijeg dela stanovništva. Skoro polovina penzionera ima penziju manju od 20.000 dinara, što nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe, a situaciju dodatno otežava osećaj nesigurnosti starije populacije, osećaj da su teret društva i porodice," izjavila je Snežana Mirković, poverenica Foruma penzionera Demokratske stranke.

Više od 60% starijih građana Srbije oseća neravnopravnost u odnosu na druge građane, pa ne treba da čudi činjenica što je 2020. godine, na drugom mestu u izveštaju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, bila upravo diskriminacija starijih građana Srbije.

Prema najnovijim statističkim podacima, u Srbiji živi 2.600.000 penzionera, čemu treba dodati jos bar milion starijih koji ne primaju penzije, što je trećina celokupnog stanovnistva Srbije. Prosečan iznos januarske penzije je 29.378 dinara, a poljoprivredne 11.896 dinara. Upoređujući prosečnu penziju i cenu minimalne potrošačke korpe, dolazi se do podatka da 70% penzionera prima iznos značajno manji od iznosa potrošačke korpe.

Diskriminacija starijih se ispoljava gotovo u svim oblastima života, i vidimo je kod postupaka pred organima vlasti, prilikom pružanja javnih usluga, socijalne i zdravstvene zaštite, u sferi finansija, stanovanja...

Demokratska stranka je, kao odgovorna stranka socijaldemokratske orijentacije, prepoznala potrebe velikog broja starijih sugrađana i kroz Forum penzinera stara se da maksimalno skrene pažnju na probleme koji ih muče i da im pruži pomoć i podršku. DS će se boriti protiv nemaštine, a posebno za dostojanstvo starijih osoba kao punopravnih članova ovog društva.

"Jedno od naših obećanja je i vraćanje oduzetog dela penzija na način na koji to bude izvodljivo, moramo i da ukinemo penale sa ispunjenjem i drugog uslova za penziju, da se pobrinemo da iznos minimalne penzije ne može biti manji od socijalne pomoći, da obezbedimo bolju zdravstvenu zaštitu... Sve su to ciljevi Demokratske stranke i Foruma penzionera i zajedno ćemo se izboriti za dostojanstvo svih građana Srbije," zaključila je Snežana Mirković.

(K-013)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.