Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Na lokaciji bankrotirane Fabrike reznog alata biće sagrađeni lokali za svadbe - | K-013 Portal
narodna stranka, fabrika rezanog alata

Narodna stranka: Na lokaciji bankrotirane Fabrike reznog alata biće sagrađeni lokali za svadbe


Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Aleksandar Radojević ocenio je da će posle proglašenja bankrota čačanske Fabrike reznog alata (FRA) lokacija fabrike postati „idealno mesto“ za gradnju novih sala za svadbe i druga veselja.

Radojević je rekao na konferenciji za novinare u Čačku da se u tom gradu grade samo zabavni sadržaji i centri za trgovinu i prodaju.

„Fabrika koja je desetinama godina proizvodila izuzetan alat i izvozila ga u nekoliko svetskih firmi koje se bave visokom tehnologijom, doživela je sudbinu da se gasi, da neko želi da na mestu proizvodnje niču neki drugi sadržaji i to se dešava u celom Čačku, u celoj državi“, rekao je Radojević.

On je ocenio da nestaje sve što je bilo proizvodno, a da sve što je bilo trgovina nekako opstaje, ali da se ustupa, korak po korak, strancima.

„Mi ostajemo bez lokacija, one prelaze u neke tuđe ruke. Mi korak po korak postajemo robovi u svom gradu i u svojoj državi. To će biti sudbina FRA, to je već sudbina (bivših bankortiranih čačanskih fabrika) PKS, Fabrike hartije. To je sudbina svih fabrika koje smo imali, koje su proizvodile i nisu se uklapale u strategije velikih stranih moćnika“, rekao je Radojević.

Presednik bivšeg Industrijskog sindikat FRA Dušan đelić rekao je ranije agenciji Beta da su radnici razočarani što je Privredni sud proglasio bankrot FRA, a da nije utvrđena odgovornost i ko je kriv za to, ističući da je država, kao većinski vlasnik, u poslednjih nekoliko godina uložila više od 400 miliona dinara u fabriku.

đelić je izrazio uverenje da će bakrotiranu fabriku kupiti lokalni biznismen koji je već kupio više bankrotiranih fabrika u Čačku i na tom mestu podići zgrade i lokale.

FRA je prestala sa proizvodnjom 18. avgusta prošle godine, kada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad FRA Privredni sud je pokrenuo 12. janura ove godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizaicje fabrike, proglašen je bankrot.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Uredbom Vlade Srbije 2015. godine FRA je bila proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...