Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ne može 250 nelegalno izabranih fizičkih lica da menja Ustav - | K-013 Portal

Ne može 250 nelegalno izabranih fizičkih lica da menja Ustav

pokret za preokret

Pokret za preokret saopštio je danas da je nedopustiva "bilo kakva promena Ustava od strane nelegalne i nelegitimne Narodne skupštine, pogotovu ona koja se tiče pravosudja, kao trećeg stuba vlasti".

"Ne može 250 fizičkih lica koja se predstavljaju kao poslanici, a na to mesto su došli mimo ustavnog načela o slobodnim izborima, da menja Ustav Srbije", navodi se u saopštenju.

Pokret za preokret navodi da se, potpisujući Sporazum sa narodom, obavezao da će se nakon smene ovog režima zalagati za preispitanje svih odluka koje bi bile u suprotnosti sa nacionalnim interesima Srbije.

"Promena Ustava na ovaj način, ali i po sadržini, jeste u suprotnosti sa nacionalnim interesima. Sudstvo se predloženim izmenama Ustava ne depolitizuje jer način izbora nesudijskog dela Vrhovnog saveta sudstva od strane Skupštine 'cementira' politizaciju sudstva. Na perfidan način politički uticaj iz Skupštine, kroz neparan broj članova VSS, premešta se u ovo telo. To se odnosi i na mogućnost raspuštanja VSS", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sporna i uloga Pravosudne akademije, "koja je u raljama režima i poprima obrise poluprivatizovane ustanove".

"Predloženim izmenama Ustava Pravosudna akademija definisana je kao jedini način ulaska u pravosudje. Osim toga ne postoji 'pravni lek' za sudije protiv odluka VSS", navodi Pokret za preokret.

Pokret za preokret poručuje da podržava zahteve Društva sudija, ali da smatra da "nikakvih promena Ustava ne može da bude dok ne budu održani slobodni i pošteni izbori i dok Narodnoj skupštini ne bude vraćena legalnost i legitimitet".

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.