Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nikezić (SSP): Srpska ekonomija nastavlja da tone ka recesiji - | K-013 Portal
dusan nikezic, ssp, stranka slobode i pravde

Nikezić (SSP): Srpska ekonomija nastavlja da tone ka recesijiPotpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da srpska ekonomiji nastavlja da tone ka recesiji i da je Srbija po ekonomskim pokazateljima na začelju, ne samo Evrope, već i Balkana.

„U martu je prerađivačka industrija ostvarila pad od dva odsto, promet u trgovini na malo je opao čak devet odsto, prosečna plata je realno niža za 0,8 odsto, dok inflacija i dalje raste i dostigla je 16,2 odsto. Zbog smanjene privredne aktivnosti i potrošnje padaju i državni prihodi, pa su akcize u martu smanjene za 10,3 odsto, dok je PDV porastao samo 3,3 odsto uprkos inflaciji od 16,2 odsto, što je uticalo da budžetski deficit u martu poraste za 6,4 milijarde dinara ili 33 odsto“, naveo je Nikezić u saopštenju.

Ukazao je da „rupe u budžetu vlast nastavlja da pokriva prekomernim zaduživanjem“.

„Javni dug je dostigao 35 milijardi evra, a za poslednji kredit od OTP Banke, za izgradnju Dunavske magistrale, zadužili smo se sa varijabilnom kamatom od neverovatnih 9,44 odsto, koja će u narednom periodu dodatno rasti. Koliko nas košta prekomerno zaduživanje najbolje govori podatak da su u prva tri meseca ove godine socijalna davanja države bila 38 milijardi dinara, a rashodi kamata 47 milijardi dinara“, naveo je Nikezić.

Po njegovoj oceni po ekonomskim pokazateljima Srbija je na začelju, ne samo Evrope, već i Balkana, pošto su gotovo sve zemlje u okruženju imale veći privredni rast u 2022. godini.

„Bez promene ekonomske politike i približavanja Srbije Evropi nema boljeg života za naše građane“, ocenio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.