Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obradović: Celokupna politika Beograda prema Kosovu je pogrešna - | K-013 Portal

Obradović: Celokupna politika Beograda prema Kosovu je pogrešna

bosko obradovic, politika, kosovo

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je pogrešna celokupna politika aktuelne vlasti u Beogradu prema Kosovu vodjena u poslednjih deset godina. 

Obradović je u intervjuu agenciji Beta kazao da se to posebno odnosi na „protivustavni“ Briselski i Vašingtonski sporazum, ali i odbijanje da se formira Ministarstvo za Kosovo. 

„Nažalost, sva politika vlasti u Beogradu je uperena na štetu srpskog naroda i države. Posebno pogubno je bilo ukidanje državnih institucija Srbije na KiM kao posledica potpisivanja Briselskog sporazuma, jer pre toga separatističke vlasti u Prištini nisu imale nikakvu kontrolu nad severom naše južne pokrajine. Srpski narod je na silu guran na albanske izbore po ustavu i zakonima lažne države Kosovo, kao i u separatističke institucije“, rekao je predsednik Dveri. 

Po njegovim rečima, tek posle 10 godina shvaćena je „pogubnost“ ovih sporazuma i „predstavnici Srba su napustili ove lažne institucije, jer se učešćem u njima priznaje nezavisnost Kosova“. 

„Kao jedino pozitivno u aktivnostima naše diplomatije, izdvojio bih borbu za povlačenje priznanja lažne države Kosovo od velikog broja država. Sve drugo su porazi u pregovorima u Briselu u kojima je separatistička albanska strana dobila sve, a država Srbija ništa. Tek sada, kada je došla u diplomatski ćorsokak, vlast počinje da prihvata višegodišnje predloge patriotske opozicije na čelu sa Srpskim pokretom Dveri, poput zahteva za povratkom srpske vojske i policije na KiM“, ocenio je Obradović. 

Dodao je da veliku opasnost predstavlja priča o Zajednici srpskih opština, „ako se radi o projektu unutar sistema lažne države Kosovo“. 

„To bi onda bio samo još jedan korak u priznanju separatističkih institucija i nastavak ove štetne dosadašnje politike. Jedini način da se izborimo za očuvanje KiM u sastavu Srbije je potpuna promena ove pogrešne politike“, naglasio je Obradović. 

Na pitanje Bete, šta je cilj vlasti u Beogradu kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, Obradović je rekao da je to najteže pitanje „jer se taj cilj ne vidi jasno“. 

„Još uvek nije zakazana posebna sednica Narodne skupštine na temu aktuelne situacije na KiM, a kao narodni poslanici nismo upoznati s francusko-nemačkim predlogom za rešavanje pitanja KiM, niti s odgovorom našeg državnog rukovodstva na taj predlog. To je potpuno nelogično jer da aktuelna vlast zaista želi odbranu Kosova i Metohije u punom državnom kapacitetu uključila bi u to sve državne institucije, a pre svega Narodnu skupštinu koja je najmerodavnija da odlučuje o ovom pitanju. Pošto toga nema, ostaju osnovane sumnje da se nešto pregovara u tajnosti i da Srbija nije suštinski odbila francusko-nemački predlog uprkos javnim zaklinjanjima da nema priznanja kosovske nezavisnosti“, istakao je Obradović. 

Upitan u čijim rukama je sudbina srpske zajednice na Kosovu, Obradović je rekao da tih 100.000 ljudi „ne smemo prepustiti u ruke albanskih separatista, ali ni KFOR-a i EULEKS-a koji ni do sada nisu bili garant bezbednosti Srba na KiM“. 

„Zato je ključan povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja koji je predvidjen Rezolucijom 1244 SB UN. Pravo je pitanje ko u medjunarodnoj zajednici i zbog čega može biti protiv ispunjenja važeće i obavezujuće rezolucije UN? Takodje je od velikog značaja pozvati Rusku Federaciju da se uključi u pregovore o KiM po istom osnovu po kom pregovorima u Briselu prisustvuje predstavnik SAD“, smatra predsednik Dveri. 

Na pitanje kako ocenjuje odnos kosovskih vlasti prema srpskoj zajednici na Kosovu, Obradović je rekao da je „trenutna ideja prištinskih separatista zaokruživanje vlasti i nad severom KiM nad kojim još uvek nemaju potpunu kontrolu“. 

„Njihova glavna ideja je ujedinjenje s Albanijom u Veliku Albaniju. U tom projektu nema mesta za Srbe, a ostvarenje tog cilja vodi u ogromne bezbednosne pretnje ne samo za Srbiju već i za Grčku, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, tako da bi odgovor na ovu bezbednosnu pretnju trebalo da daju sve ove pravoslavne zemlje zajednički“, kazao je on. 

Upitan kako ocenjuje francusko-nemački predlog o rešavanju kosovskog pitanja, Obradović je rekao da „nema sumnje da se radi o papiru koji vodi ulasku tzv. Kosova u UN i priznanju ove lažne države“. 

„Očito je da se Zapadu žuri da ovo pitanje na silu reši pre okončanja ukrajinske krize. Završetak ukrajinske krize donosi novi mir u Evropi i novu geopolitičku podelu karata izmedju SAD, EU i Rusije, što može biti mnogo povoljnije za srpski narod i srpsko nacionalno pitanje na Balkanu. Zato ne treba žuriti da se bilo šta potpiše niti bilo koji Srbin sme da potpiše bilo šta što vodi ulasku lažne države Kosovo u UN i priznanju njene nezavisnosti“, istakao je on. 

Na pitanje šta bi vlasti u Beogradu trebalo pod hitno da urade na rešavanju kosovskog pitanja, Obradović je kazao da je hitno potrebna skupštinska sednica na kojoj bi se apsolutnom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika odbacio francusko-nemački predlog i usvojila nova politička platforma za pregovore „koja bi obavezivala kako sadašnju tako i svaku buduću vlast“.

„U toj platformi treba predvideti poništavanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, obnovu institucija države Srbije na KiM, povratak pregovora iz Brisela u SB UN i obnovu rada Ministarstva za KiM u Vladi Srbije“, ocenio je Obradović. 

Dodao je da bi država Srbija trebalo da uputi pisma svim državama sveta, „s posebnim naglaskom na 2/3 čovečanstva koje nije priznalo lažnu državu Kosovo, s jasno izraženim protivljenjem ulasku tzv. Kosova u bilo koju medjunarodnu organizaciju i pozivom onima koji su priznali kosovsku nezavisnost da to priznanje povuku“. 

„Ne vidim zašto bi Albanci dobili drugu državu na Balkanu. Tom logikom i Republika Srpska ili Republika Srpska Krajina treba da dobiju nezavisnost i mogućnost ujedinjenja sa Srbijom. Ne možemo imati dvostruke medjunarodne standarde. Ako se želi jedinstvena BiH, onda se mora imati i jedinstvena Srbija sa KiM u njenom sastavu“, zaključio je Boško Obradović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.