Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OGP AKCIJA i Zajedno za Srbiju: Tragične posledice pogrešne energetske politike Vlade Srbije - | K-013 Portal

OGP AKCIJA i Zajedno za Srbiju: Tragične posledice pogrešne energetske politike Vlade Srbije

zajedno za srbiju, ogp akcija, zorana mihajlovic, ana brnabic

Zajedno za Srbiju i Otvorena građanska platforma (OGP) AKCIJA, članice koalicije Moramo, objavili su danas da su izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić još jednom potvrdile da Srbija nema energetsku strategiju i da Vlada Srbije nema nikakav plan kako da se izbori sa novonastalom situacijom u vezi sa mogućom obustavom isporuke ruskog gasa.

„Posledice politike ‘sedenja na dve stolice’ prete da nam se, kao nikada do sada, obiju o glavu zbog neodgovornog i kratkovidog politikantskog pristupa najodgovornijih državnih funkcionera“, navedeno je u saopštenju.

Podsećaju i da su zemlje EU i druge zemlje Evrope, koje takođe gas uvoze iz Rusije, jednako pogođene novonastalom situacijom, ali su zauzele jedinstveni stav i partnerski traže alternativu dosadašnjim izvorima snabdevanja gasom, gde za Srbiju nema mesta, zbog kako je navedeno, političkih odluka i nedostataka razumevanja za postojeći trenutak.

Smatraju da je strateški prioritet Srbije što brži ulazak u EU, a u ovom trenutku, kako je istaknuto, to znači da se zajedno traži alternativa u snabdevanju gasom.

„Neprihvatljivo je da država čije se stanovništvo i privreda u najvećoj meri oslanjaju na gas i koja više od 90 odsto neophodnih količina gasa uvozi (skoro sve iz Rusije), nema alternativna rešenja kada je u pitanju snabdevanje ovim energentom, naročito u kriznim situacijama poput ove“, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da to nije „ni strogo energetsko, niti ekonomsko pitanje“, već je „pitanje loše i pogrešne politike“.

Iz Zajedno za Srbiju i OGP AKCIJA smatraju da je bila pogrešna odluka da Srbija ne prihvati učešće u korišćenju kapaciteta terminala LNG-a u luci Aleksandropolis u Grčkoj, koji sada postaje jedno od glavnih čvorišta za Zapadni Balkan.

Smatraju da će zato najveću štetu platiti građani Srbije i to naredne zime kada ovo pitanje ponovo bude aktuelizovano.

Ocenjeno je i kao neprimereno da resorna ministarka kao alternativu gasu pominje mazut, uprkos velikom zagađenju vazduha u mnogim gradovima, naglašavajući da je nemoguće da se potrebne količine mazuta obezbede, transportuju ili proizvedu u Srbiji, kao alternativa gasu.

„Ta opcija je faktički – neizvodljiva, a pominje se samo da bi se stvorila lažna slika da postoje brojna alternativna rešenja“, navedeno je u saopštenju.

Iz Zajedno za Srbiju i OGP AKCIJA su zato naglasili da je dogovor sa Zapadom i istinski nastavak evropskog puta jedini ispavan put za Srbiju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.