Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu - | K-013 Portal

Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

platforma solidarnost, izbori beograd, nedavimo beograd

Politička platforma „Solidarnost“ najavila je izlazak na gradske izbore u koaliciji sa „Ne davimo Beograd“, navodi se u saopštenju.

U prostorijama Medija centra u Beogradu održana je konferencija za štampu na kojoj su, kako se navodi u saopštenju, učestvovali predstavnici političke platforme Solidarnost, pokreta Ne davimo Beograd (NDB) i slovenačke stranke Levica.

Marko Miletić iz „Solidarnosti“ je kao moderator podsetio na to da je Solidarnost pre dva meseca sa Ne davimo Beograd potpisala sporazum o zajedničkom promovisanju platforme Za dobar grad, sa namerom da ponudi političku opciju drugačiju od svih postojećih aktera, dok je na republičkom nivou „Solidarnost“ u pregovorima sa progresivnim političkim akterima u cilju formiranja zeleno-leve liste, navodi se.

Portparol „Solidarnosti“ Miloš Baković Jadžić je naglasio da građani Srbije decenijama preživljavaju raspadanje društva i rastakanje države. U tom periodu su sve garniture na vlasti uvećavale socijalne nepravde i nejednakosti i vodile politike koje su bile centrističke i desničarske, dok članovi „Solidarnosti“ žele da ponude politike zasnovane na principima istinske društvene jednakosti, široke političke participacije, ekološke održivosti, rodne ravnopravnosti i međunarodne solidarnosti.

„Sada se okupljamo da bismo najzad ponudili te politike i pravu društvenu alternativu koja u prvi plan može da stavi interese najširih slojeva društva, ljudi koji žive od svog rada. Mi se borimo za dostojanstvene zarade, za bolje uslove rada, za sigurne i smislene poslove. Borimo se za kvalitetno, svima dostupno i javno finansirano zdravstvo“, izjavio je Baković Jadžić.

Prema njegovim rečima, „Solidarnost“ je „posvećena idealima socijalne pravde, slobode i jednakosti jer bez njih nema zdravog društva, a izborni proces vide kao borbu za povratak institucija u ruke građana i građanki, kojima one stvarno pripadaju“.

Baković Jadžić je najavio da će se „Solidarnost“ u praksi zalagati za alternativno radno zakonodavstvo, više smislenih i održivih poslova za sve, za radne sudove, platu za život i za alternativne forme vlasništva u privredi, odnosno jačanje savremenog zadrugarstva i radničkog akcionarstva, pojasnivši i kako članovi platforme planiraju da nabrojane temeljne vrednosti prevedu u politike upravljanja gradom.

Baković Jadžić je objasnio da Solidarnost vidi partnera u pokretu Ne davimo Beograd zbog poverenja stečenog u dosadašnjoj saradnji članova na raznim nivoima, i zajedničkog uverenja da su ekonomska i ekološka transformacija neodvojive. Portparol „Solidarnosti“ istakao je značaj podrške slovenačke Levice „Solidarnosti“ i pokretu Ne davimo Beograd.

Luka Mesec, jedan od koordinatora slovenačke Levice, skicirao je propast levice i uspon desnice koji je karakterisao kraj dvedesetog i početak dvadesetprvog veka, i pokušaj povratka levice na političku scenu u proteklih desetak godina.

Mesec je, kako se navodi, „uporedio autoritarnu vladavinu Janeza Janše sa modelom vlasti koji su uspostavili Vučić i Orban, objašnjavajući poteškoće koje takve političke struje predstavljaju za levicu“.

Mesec je skrenuo pažnju na to da je Levica danas treća najpopularnija stranka u Sloveniji i stranka koja će u koaliciji sa drugim akterima najverovatnije oboriti sa vlasti Janeza Janšu u aprilu. Koordinator Levice je govorio i o konkretnim uspesima ove partije Sloveniji, uključujući rast plata i penzija, zabranu rada nedeljom i uspešnu odbranu voda.

„Verujem da sa triangulacijom naših politika uspostaviti novu snagu i nov politički model koji neće uništavati čoveka i životnu sredinu. Mi smo demokrate, ekolozi i socijalisti“, izjavio je Mesec.

Biljana Đorđević iz Ne davimo se, kako se navodi, fokusirala na povelju Za dobar grad, na čijoj promociji Solidarnost sarađuje sa NDB-om. Prema njenim rečima, cilj ove povelje je da ponudi rešenja za postojeće probleme koja bi omogućila „da Beograd bude ponovo naš, slobodan, ali pre svega dobar grad“. U okviru te borbe, Solidarnost se fokusira na poboljšanje socioekonomskih uslova života i socioekonomskih prava, u okviru kojih je borba za radna prava najistaknutija, rekla je Đorđević.

Ona je podsetila na to da je Beograd grad u kom su socijalne razlike vidljive na svakom koraku i u svim oblastima života i istakla da grad ne može biti pravedan ako nije demokratski, ni zelen ako nije pravedan, i da se osnovni principi i ideali, koje Ne davimo Beograd deli sa „Solidarnošću“, neodvojivi. Jedino politika u interesu svih može doneti željene ciljeve.

„Pravedan i solidaran grad je grad u kome glavnu reč vode građani koji u njemu žive, a ne korumpirana i kriminalna politička elita i sumnjivi investitori“, rekla je Đorđević, navodi se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.