Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Proglas akademske javnosti s hiljadu potpisa za ispunjenje zahteva skupa Srbija protiv nasilja - | K-013 Portal

Proglas akademske javnosti s hiljadu potpisa za ispunjenje zahteva skupa Srbija protiv nasilja

proglas, akademska zajednica, protest, srbija protiv nasilja, srbija

Hiljadu nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji, podržalo je građanske proteste koji se pet sedmica odvijaju na ulicama gradova, pozivajući na hitno ispunjene zahteva okupljanja, saopštio je danas pokret Ne davimo Beograd.

Oni su potpisali "Proglas akademske javnosti" kojim se pruža puna podrška zahtevima građanskih protesta, piše u saopštenju uz poziv na hitno ispunjavanje zahteva s tih protesta.

U tom proglasu je navedeno da je "već čitavu deceniju, Srbija zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija", a "javni prostor je zagađen mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa 'nacionalnih frekvencija' koje su javno dobro".

Ukazano je i da "već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost", te da se "umesto nje u društvu kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti".

"Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju, sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost", navodi se u Proglasu.

Navedeno je i da su, "na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, predstavnici vlasti odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture" koje su se, kako je ukazano, "usudile da iznesu sopstveno mišljenje".

"Posebno je pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države", piše u Proglasu.

Ukazano je i da su "na poslednjem protestu kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili studenti".

"Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je otuda pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će studenti videti svoju budućnost", piše u Proglasu.

Istaknuto je da "to nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana", da "to nije Srbija nasilja, već Srbija oslobođena straha. Najzad, to je Srbija u kojoj institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima", piše u Proglasu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.