Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radeta: Jojić i ja smo spremni da nam se sudi u Srbiji - | K-013 Portal

Radeta: Jojić i ja smo spremni da nam se sudi u Srbiji

vjerica radeta, petar jojic, srpska radikalna stranka, srs

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da su funckioner SRS Petar Jojić i ona spremni da im se u Srbiji sudi za nepoštovanje suda u Hagu tokom procesa protiv predsednika te stranke Vojislava Šešelja.

Postupajući haški sudija Liju Daćun zatražio je prošle nedelje od predsednika međunarodnog suda u Hagu Karmela Ađijusa da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zato što nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

Na konferenciji za novinare u centrali SRS, Radeta je navela da je Viši sud u Beogradu 2016. godine doneo rešenje kojim je ocenjeno da ne postoji pravni osnov da Srbija Jojića i nju izruči Haškom sudu.

"Nema pravnog osnova da nam se sudi u Hagu, a ako misli Haški tribunal da postoji neki razlog - a mislim da nema - vrlo lako bismo pokazali i dokazali da niko iz tima Vojislava Šešelja nije napravio bilo kakav prekršaj", rekla je ona.

Radeta je kazala da se njima, prema nezvaničnim saznanjima, na teret stavlja da su neke svedoke u procesu protiv Šešelja "prisiljavali, potplaćivali i da su im pretili", šta ona negira.

Reagujući na vest o zahtevu haškog sudije Daćuna, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće izručiti Radetu i Jojića i upitao zašto haški sud ne dozvoljava da se njima dvoma sudi u Srbiji.

Podsetimo, postupajući haški sudija Liju Daćun je polovinom aprila zatražio od predsednika međunarodnog suda u Hagu Karmela Ađijusa da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zato što nije uhapsila i izručila zvaničnike Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

Sudija Daćun je ocenio da su vlasti u Beogradu, odbijanjem da Jojića i Radetu prebace u Hag, prekršile svoju obavezu da sarađuju s haškim sudom.

Zato što od 2015. odbija da uhapsi i izruči dvoje radikala, predsednik haškog suda je Srbiju ranije već prijavljivao Savetu bezbednosti UN.

U odluci sudije Daćuna piše da je Srbija, u poslednje dve godine, zanemarila još dva naloga za hapšenje Jojića i Radete, izdata u maju 2019. i u decembru 2020.

Obaveza Srbije da postupi po nalozima za hapšenje potvrđena je odlukom suda iz februara prošle godine.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

(Beta, Insajder)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.