Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radikali tužili skupštinu zbog dnevnica i regresa, od države naplatili skoro 25 miliona dinara - | K-013 Portal

Radikali tužili skupštinu zbog dnevnica i regresa, od države naplatili skoro 25 miliona dinara

srs, srpska radikalna stranka, narodna skupstina

Više od 20 bivših poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) tužilo je Narodnu skupštinu zbog ukinutih i neisplaćenih dnevnica i regresa, koje su putem suda ove i prošle godine naplatili čak 24,7 miliona dinara, piše "Blic".

Dnevnice i regres poslanicima je ukinut 2009. godine, ali nije promenjen Zakon o primanjima narodnih poslanika, što su radikali iskoristili da dodatno ojade državni budžet i napune svoje džepove, piše "Blic".

Tako su prošle godine četvorica bivših poslanika SRS Spaho Sulejman, Milorad Krstin, Srboljub Živanović i Zoran Popović presudom Prvog osnovnog suda prinudno naplatili 8.437.000 dinara od Narodne skupštine na osnovu neisplaćenih dnevnica i regresa.

Tokom ove godine budžet Narodne skupštine je još više smanjen zbog tužbi više od 20 bivših poslanika radikala koji su prinudnom naplatom došli do ukupno 16.280.000 dinara. To znači da su za dve godine bivši radikali samo na osnovu neisplaćenih poslaničkih dnevnica i regresa uzeli 24.717.000 dinara ili oko 210.000 evra.

Među bivšim poslanicima SRS koji su ove godine naplatili svoj dnevni nerad su Milovan Radovanović, Vitomir Plužarević, Tomislav Ljubenović, Vlada Milojković, Slavica Kragović, Milan Veselinović, Mirko Munjić, Dušanka Plećević, Momčilo Duvnjak, Milorad Buha, Lidija Dimitrijević, Dragan Aćimović, Milan Škrbić, Bojan Mladenović i Slađan Mijaljević.

Od svih njih, mediji su pisali o Milovanu Radovanoviću koji je kao poslanik iz Aleksinca tokom 2005. i 2006. "zaradio" 4.608.880 dinara ili 55.000 evra na ime plata, dnevnica i troškova, piše dalje beogradski list.

Administrativni odbor Narodne skupštine na čelu sa predsednikom Nenadom Konstatinovićem iz DS-a ukinuo je dnevnice i regres poslanicima 2009. godine. Kao razlog, navedeno je, između ostalog da je iz državnog budžeta samo u februaru te godine otišlo 9.869.373 dinara na poslaničke dnevnice iako je parlament zasedao samo šest dana.

Međutim, takva odluka Administrativnog odbora nije dobila potporu u Zakonu o primanjima narodnog poslanika koji nije menjan od 1991. godine. Član 10 tog zakona glasi:

"Za vreme zasedanja Skupštine i njenih odbora narodni poslanik, koji učestvuje u njihovom radu, ima pravo na dnevnicu u visini od osam odsto od prosečne zarade po zaposlenom u Republici, isplaćene u poslednja tri meseca", piše u tom članu zakona.

Kako dalje stoji, narodni poslanik sa užeg područja grada Beograda ima pravo na polovinu dnevnice, ako zasedanje Skupštine ili odbora traje duže od pet sati u toku dana.

"Posebnom odlukom Odbora za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja odrediće se broj dnevnica i drugi troškovi u zavisnosti od udaljenosti prebivališta narodnog poslanika od Beograda", zaključuje se u članu 10.

Administrativni odbor je 2001. godine visinu dnevnica smanjio na pet odsto prosečne zarade po zaposlenom u poslednja tri meseca.

Međutim, ni kada je 2009. godine taj odbor ukinuo dnevnice i regres poslanicima, nije promenjen Zakon o primanjima narodnih poslanika. Zato je više od 20 poslanika bivših radikala podnelo parnični postupak protiv Narodne skupštine i uzima od države ogroman novac i danas, iako više nisu u parlamentu.

(Blic)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.