Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SSP: Mali se hvali rezultatima, a Srbija je jedna od pet evropskih zemalja koja ima aranžman sa MMF - | K-013 Portal

SSP: Mali se hvali rezultatima, a Srbija je jedna od pet evropskih zemalja koja ima aranžman sa MMF

sinisa mali, aranzman mmf

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SPP) Dušan Nikezić rekao je danas da se ministar finansija Siniša Mali hvali ekonomskim rezultatima Srbije, ali da ne kaže da je od 51 evropske zemlje, jedna od pet koja ima neku vrstu finansijskog aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

„Ministre Mali, danima se hvalite ekonomskim rezultatima, samo ne kažete da od 51 evropske zemlje, samo Srbija, Jermenija, Azerbejdžan, Moldavija i Severna Makedonija imaju neku formu finansijskog aranžmana sa MMF-om“, naveo je Nikezić, a saopštila Stranka slobode i pravde.

Dodao je da nije moguće da su srpske javne finansije stabilne, ako je Srbija prinudjena da od MMF-a traži pomoć od 2,4 milijarde evra za plaćanje budućih obaveza, pošto joj je, kako i MMF kaže, „ograničen pristup medjunarodnom finansijskom tržištu“.

Nikezić je naveo da Mali tvrdi da su „evropske zemlje prošle godine klizile u recesiju, dok je Srbija beležila svoje lokalne rekorde“, iako zna da je u prva tri kvartala prošle godine prosečan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u EU bio 4,2 odsto, a u Srbiji samo 2,9 odsto.

Mali se, kako je rekao Nikezić, hvali da je Srbija bolja od drugih, a ne kaže da se to „bolji“ odnosi samo na tri evropske zemlje, pošto je Srbija po zvaničnim podacima Eurostata četvrta, najsiromašnija zemlja u Evropi.

„Srbija je 2023. godinu dočekala sa najgorom ekonomskom kombinacijom: padom industrijske proizvodnje, poljoprivrede i gradjevinarstva, uz najviši nivo inflacije u poslednjih 18 godina“, rekao je Nikezić.

Istakao je da je „krajnje vreme da se ministar Mali uozbilji, jer će nadolazeća ekonomska recesija prvo stići u Srbiju, koja je nespremna i bez ikakvog plana, sa praznim računom, dvocifrenom inflacijom i rekordnim javnim dugom, koji je veći od proseka Centralne i Istočne Evrope“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.